Lockdown: Ποιοι κλάδοι έτοιμοι να ανοίξουν την Δευτέρα- Πώς θα γίνονται οι αγορές

Lockdown: Ποιοι κλάδοι έτοιμοι να ανοίξουν την Δευτέρα- Πώς θα γίνονται οι αγορές

Μεγάλο πρόβλημα με τον κεντρικό τομέα της Αθήνας-Τι θα γίνει με το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων δώσει τις τελικές της εισηγήσεις στην κυβέρνηση την προσεχή Παρασκευή, οι τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ στο δελτίο ειδήσεων, αναφέρουν ότι από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θα ανοίξει ο κλάδος της ένδυσης, υπόδησης, τα κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης νυχιών και τα κοσμηματοπωλεία με την μέθοδο των ραντεβού εντός (click in shop).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, με την μέθοδο click away θα ανοίξουν όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι του λιανεμπορίου εκτός από τις περιοχές που έχουν μπει σε επιτήρηση καθώς φοβούνται για ξέσπασμα την επιδημίας σε αυτές.

Σχετικά με τα εμπορικά κέντρα, όπου υπάρχει δυνατότητα παραλαβής εκτός θα γίνεται εκτός και όπου δεν υπάρχει δυνατότητα, θα έχουμε click in shop, δηλαδή, εντός του καταστήματος. Βεβαίως θα ισχύσει ο περιορισμός των ατόμων βάση τετραγωνικών και θα υπάρχει αναρτημένη λίστα των ραντεβού τα οποία θα κλείνονται είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ΣΚΑΙ, δεν θα ανοίξουν Γυμνάσια- Λύκεια.

Μεγάλο πρόβλημα ο κεντρικός τομέας Αθήνας

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας, μιλώντας στο δελτίο του ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μέτρων. Ξεκαθάρισε δε, ότι είτε θα ανοίξει το λιανεμπόριο είτε οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης, αλλά όχι και τα δύο μαζί.

«Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί ο κεντρικός τομέας Αθήνας, με μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων 800 περίπου, μεγάλη αυξητική τάση και η κάλυψη των ΜΕΘ υπερβαίνει το 60% αυτό είναι το μεγάλο μας άγχος. Αν δούμε ότι η κάλυψη των ΜΕΘ φτάσει το 80% στην περιοχή Αττικής, κυρίως στην περιοχή του κεντρικού τομέα, τότε θα παρέμβει η επιτροπή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

«Με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα έχουμε επιδείνωση της επιδημίας, είναι σαφές αυτό. Όλα θα αυξηθούν, και τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις, το ζήτημα είναι να είναι σε ανεκτό επίπεδο, να έχουμε δηλαδή αρκετές ελεύθερες μονάδες στις ΜΕΘ και δε θα φοβόμαστε ότι θα μείνουν εκτός πολίτες. Οριακά ανοιχτό είναι το ΕΣΥ με κάλυψη μονάδων 60%, με μονάδες ΜΕΘ στο 80% νομίζω πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα» διευκρίνισε.

«Αν τα στοιχεία που μας παρουσιάσουν οι επιδημιολόγοι κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούν σήμερα, νομίζω ότι τότε μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Το πρώτο ήταν τα δημοτικά, το δεύτερο θα είναι είτε το λιανεμπόριο (ένδυση υπόδηση) είτε οι επόμενες τάξεις της εκπαίδευσης, και τα δυο θα έχουν παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο. Όχι όμως και τα δυο. Η τακτική μας είναι ότι ανοίγουμε ένα βήμα τη φορά. Όλα αυτά όμως, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία της Παρασκευής θα το επιτρέπουν» κατέληξε ο καθηγητής.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορονοϊό