Κορονοϊός: Ποιές περιοχές «απειλούνται» με αυστηρότερο lockdown

Κορονοϊός: Ποιές περιοχές «απειλούνται» με αυστηρότερο lockdown

Μετά και τη Λέσβο ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι άλλες τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται στο «κόκκινο»

Τις περιοχές της χώρας που βρίσκονται πολύ κοντά στο να επιβληθεί αυστηρότερο lockdown υπέδειξε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ειδικότερα, ο καθηγητής αναφερόμενος στα επιδημιολογικά στοιχεία ανά περιοχή, είπε ότι σε υψηλά επίπεδα παραμένουν σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Δυτική Αττική, οι οποίες εδώ και εβδομάδες τελούν υπό αυστηρότερο lockdown σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές, όπως και στη Βοιωτία, όπου επιβλήθηκαν χθες αυστηρότεροι περιορισμοί και στη Λέσβο, όπου αποφασίστηκε σήμερα να τεθεί υπό αυστηρότερο lockdown.

Ωστόσο, ο κ. Σαρηγιάννης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για άλλες τέσερις Περιφερειακές Ενότητες, οι οποίες όπως είπε, δύσκολα θα αποφύγουν με βάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία το καθολικό lockdown. Όπως είπε, τα ενεργά κρούσματα βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο στη Ροδόπη, τη Χαλκιδική και την Αχαϊα. Σημείωσε ωστόσο, ότι απαιτείται τις επόμενες ημέρες να αυξηθούν τα διαγνωστικά τεστ στις περιοχές αυτές, για να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη στο «παρά πέντε» ενός αυστηρότερου lockdown βρίσκεται και η υπόλοιπη Αττική. Όπως επεσήμανε, τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα στο λεκανοπέδιο βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ιδιαιτέρως στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στους υπόλοιπους τομείς.

Όσον αφορά στο άνοιγμα των καταστημάτων, ο καθηγητής του ΑΠΘ εμφανίσθηκε επιφυλακτικός. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, αν ληφθεί μία τέτοια απόφαση, θα πρέπει να τηρηθούν πιστά όλα τα μέτρα προστασίας και κοινωνικής απόστασης, τόσο από τους ίδιους τους πολίτες, όσο και από τους καταστηματάρχες.