Κορονοϊός: Τα δύο στοιχεία που ανησυχούν τους επιστήμονες

Κορονοϊός: Τα δύο στοιχεία που ανησυχούν τους επιστήμονες

Τι δηλώνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού για την διασπορά και τα τεστ

Για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, το άνοιγμα του λιανεμπορίου και το επερχόμενο τρίτο κύμα που αναμένουν οι επιστήμονες, μίλησε στο Mega η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

«Εκείνο που μας ανησυχεί, είναι ότι φαίνεται διασπορά στο σύνολο της κοινωνίας. Το άλλο είναι, ότι τα τεστ είναι ακόμα λίγα. Πολλά έχουν αντικατασταθεί από rapid tests, που δεν έχουν την ίδια αξιοπιστία, κυρίως σε ασυμπτωματικούς. Όταν δουλεύεις στα τυφλά, ανησυχείς» εξήγησε. Η καθηγήτρια σημείωσε, ότι «έχουμε σημαντική μείωση σε θανάτους και σε εισαγωγές, αλλά και πάλι αυτοί οι αριθμοί εκφράζουν τις συνθήκες πριν 3 εβδομάδες» ερωτηθείσα για την διαχύτη ανησυχία των ειδικών για τις επόμενες ημέρες».

Αναφερόμενη στο άνοιγμα των καταστημάτων και τον κίνδυνο να μολυνθεί κάποιος, είπε ότι «κάθε φορά να εκτιμάται η πιθανότητα του κινδύνου κι αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες στην συγκεκριμένη περιοχή, από την διάρκεια στην οποία εκτίθενται οι άνθρωποι, αν δηλαδή είναι ένα μικρό μαγαζί, ένας εργαζόμενος κι ένα πελάτης, ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος από ένα μεγάλο κατάστημα με 50 άτομα».

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα στην διαχείριση της πανδημίας, το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των Γυμνασίων – Λυκείων, σημείωσε ότι «παίζει ρόλο ποιο κομμάτι του λιανεμπορίου θα ανοίξει. Το ίδιο ισχύει και για τα Γυμνάσια και Λύκεια. Εγώ ήθελα ανοιχτά σχολεία, για να μην υπάρχουν ανισότητες, αλλά να γίνει με ασφάλεια».