Οι δεινοπαθούντες κάτοικοι της χώρας που εισπνέουν καρβουνόσκονη και οι «προνομιούχοι» που δεν θέλουν ούτε καν τις ΑΠΕ

Οι δεινοπαθούντες κάτοικοι της χώρας που εισπνέουν καρβουνόσκονη και οι «προνομιούχοι» που δεν θέλουν ούτε καν τις ΑΠΕ

Την ώρα που η Ελλάδα οδηγείται στην απολιγνιτοποίηση, μειοψηφικές ομάδες αντιδρούν ακόμη και με την αβλαβή καθαρή ενέργεια

Την ώρα που η χώρα μας προχωρά ακάθεκτη στη φάση της απολιγνιτοποίησης, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου οι κάτοικοι των περιοχών που φιλοξενούσαν εργοστάσια τα οποία έκαιγαν στην κυριολεξία κάρβουνο να ανασάνουν επιτέλους ελεύθερα χωρίς περαιτέρω επιβαρύνσεις στην υγεία, παρατηρείται το φαινόμενο σε κάποιες άλλες περιοχές ο τοπικός πληθυσμός να αντιδρά στην εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Δίχως να υπάρχει κανένας επί της ουσίας λόγος, καθώς εξακριβωμένα και με βάσει όλες τις επιστημονικές μελέτες δεν προκαλούν καμία βλάβη στον οργανισμό αφού παράγουν ηλεκτρική ενέργεια χάρις στην εκμετάλλευση της δύναμης του αέρα, του ήλιου ή του νερού. Η μόνη ένστασή τους είναι η… οπτική ρύπανση, το να βλέπουν δηλαδή σε μια βουνοκορφή π.χ. τις ανεμογεννήτριες, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις τοποθετούνται σε μέρη που ούτε καν υπάρχει οπτική επαφή.

Με άλλα λόγια, από τη μια πλευρά έχουμε τον πληθυσμό περιοχών όπως είναι η Κοζάνη, η Πτολεμαΐδα, η Φλώρινα, η Μεγαλόπολη της Αρκαδίας, το Αλιβέρι, η Κομοτηνή και το Λαύριο που δεινοπαθούσαν επί δεκαετίες από τα ηλεκτρικά εργοστάσια που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), καθώς οι μελέτες αναφέρουν ότι εκεί τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου είναι πολύ μεγαλύτερα από το μέσο όρο, και από την άλλη αντιδρούν σύλλογοι και φορείς διαφορετικών γεωγραφικών διαμερισμάτων στο όνομα της οικολογίας, επειδή φιλοξενούν ή θα φιλοξενήσουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες (ΑΠΕ), την πλέον καθαρή ενέργεια δηλαδή που στις μέρες μας επεκτείνεται σε παγκόσμια κλίμακα αντικαθιστώντας τον λιγνίτη.

Μειοψηφικές ομάδες πρωτοβουλίας πολιτών θεωρούν ότι οι περιοχές που ζουν είναι τόσο προνομιακές που δεν θα πρέπει να φιλοξενούν ούτε καν αιολικά πάρκα γιατί δεν θέλουν να βρίσκονται στο οπτικό τους πεδίο, ακόμη και εάν βρίσκονται δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο που μένουν, κάτι που δεν παρατηρείται σχεδόν σε καμία αναπτυγμένη χώρα της Ευρώπης η οποία αντιλαμβάνεται τη χρησιμότητα των ΑΠΕ.

Θυμίζουμε ότι οι ανεμογεννήτριες είναι πλήρως συμβατές με τον άνθρωπο, καθώς και με το αστικό και οικιστικό περιβάλλον. Για παράδειγμα στο Άμστερνταμ, στο Αμβούργο, στο Τορόντο, τη Βοστώνη ή άλλες ανεπτυγμένες πόλεις, φιλοξενούνται ανεμογεννήτριες μέσα στον αστικό ιστό καθώς πλέον δεν προκαλούν ούτε καν θόρυβο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μια ανεμογεννήτρια σε απόσταση 200 μ. είναι πιο αθόρυβη (50 dBA) από μια χαμηλόφωνη συνομιλία (60 dBA). Παράλληλα δεν εκπέμπουν ακτινοβολία. Ακόμη και το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που δημιουργεί το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα, είναι χαμηλής συχνότητας και χαμηλότερης έντασης από τα πεδία που προκαλούνται στις πόλεις και μέσα στα σπίτια από τις κοινές οικιακές συσκευές. Γενικά, όσο μεγαλύτερη είναι η τάση υπό την οποία παράγεται, μεταφέρεται ή χρησιμοποιείται το ρεύμα τόσο χαμηλότερη είναι η ένταση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που προκαλεί. Τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα εξασφαλίζουν στο μέλλον την υγεία των παιδιών μας, θα αφήσουμε λοιπόν λίγους να σκοτώσουν τους πολλούς;