Πρωτοχρονιά: Τι ισχύει για μετακινήσεις, εκκλησίες, ταξί και SMS

Πρωτοχρονιά: Τι ισχύει για μετακινήσεις, εκκλησίες, ταξί και SMS

Αφήσαμε πίσω μας το 2020 αλλά όχι και τα μέτρα

Μπορεί να αφήσαμε πίσω το μαύρο 2020, αλλά και σήμερα, Πρωτοχρονιά του 2021, η χώρα παραμένει σε καθεστώς lockdown.

Συγκεκριμένα, για σήμερα, ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί με την παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Ειδικότερα, και σήμερα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 τα ξημερώματα, ενώ όσοι επιθυμούν να συγκεντρωθούν σε σπίτια θα πρέπει να το κάνουν υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι έως 9 άτομα και από δύο οικογένειες.

Παράλληλα, και σήμερα οι μετακινήσεις γίνονται με αποστολή SMS στο 13033 και όποιος θέλει να βγει από το σπίτι του για να βρεθεί σε κάποιο φιλικό θα πρέπει να το κάνει χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6 τόσο κατά τη μετάβαση όσο και κατά την επιστροφή η οποία δεν θα πρέπει να είναι μετά τις 22:00 το βράδυ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, Πρωτοχρονιά, ισχύουν αλλαγές στις μετακινήσεις με ΙΧ οχήματα και ταξί όταν αυτές αφορούν την μεταφορά οικογενειών. Ειδικότερα, παύει να ισχύει το όριο του ενός επιβάτη στα ταξί, ενώ την ίδια ώρα με τα ΙΧ θα μπορούν να μετακινούνται έως τέσσερα άτομα με την προϋπόθεση ότι είναι στενοί συγγενείς.

Για τις μετακινήσεις υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η μετάβαση σε άλλο νομό. Παρά ταύτα, προβλέπονται 6 συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Οι 6 εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία – Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας -Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού) -Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους -Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή)

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Για τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών με μέτρα και συγκεκριμένα ένα πιστό ανά 15 τμ και μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.