Παπαευαγγέλου: Οι περιοχές που παραμένουν στο «κόκκινο» – Στις 8.500 τα ενεργά κρούσματα

Παπαευαγγέλου: Οι περιοχές που παραμένουν στο «κόκκινο» – Στις 8.500 τα ενεργά κρούσματα

Η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι το εμβόλιο φέρνει την ελπίδα και συνέστησε υπομονή και τήρηση των μέτρων

Στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλλου κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι παρά την μείωση των κρουσμάτων, το σύστημα υγείας εξακολουθεί να δέχεται πίεση.

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλλου, υψηλό επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να καταγράφεται σε Δυτική Αττική, Έβρο, Κιλκίς, Πέλλα, Κοζάνη και Πιερία. Όσον αφορά στα ενεργά κρούσματα, σημείωσε ότι παρουσιάζουν μείωση στα 8.500 σε όλη τη χώρα, με τα 2.000 εξ αυτών να καταγράφονται στην Αττική και τα 1.600 στην Θεσσαλονίκη. Τόνισε ακόμη, ότι ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα αφορά ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών, κάτι που όπως επεσήμανε, σημαίνει ότι το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να δέχεται πίεση.

Η καθηγήτρια κάνοντας μία ανασκόπηση είπε, ότι «το πρώτο πανδημικό κύμα αναχαιτίστηκε γρήγορα. Μετά το καλοκαίρι υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων. Δυστυχώς στα τέλη Οκτωβρίου ήρθε το δεύτερο πανδημικό κύμα και ο κορονοϊός μας έδειξε για τα καλά τα δόντια του. Αυτό που μας έμαθε είναι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται».

Στην συνέχεια πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως: «Ο κορονοϊός μας έμαθε όμως πόσο εύκολα γεμίζουν τα νοσοκομεία. Ήταν μια χρονιά ανατρεπτική, διαφορετική. Όλοι είχαμε μια επώδυνη εμπειρία που μας έκανε να σταματήσουμε για λίγο το χρόνο. Οι επόμενοι δυο μήνες μας ανησυχούν ιδιαίτερα λόγω καιρού. Ήρθε επιτέλους η ελπίδα, το εμβόλιο που όλοι περιμέναμε και μπορούμε να πούμε ότι το 2021 θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Προσοχή όμως. Η συλλογική ανοσία για να επιτευχθεί θέλει χρόνο».