Εμβόλιο κορονοϊού: Καταγράφηκε το πρώτο αλλεργικό περιστατικό στην Ελλάδα

Εμβόλιο κορονοϊού: Καταγράφηκε το πρώτο αλλεργικό περιστατικό στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν ήταν σοβαρό και αντιμετωπίστηκε

Ένα περιστατικό αλλεργίας προέκυψε κατά τους σημερινούς εμβολιασμούς στην Αττική, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «μη σοβαρό», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με όσα είπε κατά την ενημέρωση για τον εμβολιασμό, σε έναν από τους συνολικά 471 εμβολιασμούς που έγιναν στην Ελλάδα, παρατηρήθηκε μόνο μία ελαφριά αλλεργική αντίδραση σε έναν εμβολιασθέντα. «Αντιμετωπίστηκε επιτυχώς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και δεσμεύτηκε ότι η ενημέρωση γίνεται όντας «πιστός στη δέσμευσή» για «λεπτομερή ενημέρωση με απόλυτη διαφάνεια».

Θεοδωρίδου: Οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες

«Οι αλλεργικές αντιδράσεις για το εμβόλιο είναι σπάνιες», ανέφερε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι, οι απλές αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη.

Η ίδια σημείωσε πως οι αλλεργίες από τα εμβόλια, «είναι εξαιρετικά σπάνιες. Ο κορονοϊός και παλιότερα και τώρα και στο μέλλον θα επιδείξει μεταλλάξεις. Είναι φυσιολογική εξέλιξή του. Η επιστήμη πρακολουθεί αυτή την εξέλιξη, όπως και ο ΠΟΥ, αλλά μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρο, ότι αυτές οι αλλαγές στον ιό δεν αποτελούν μία μεγάλη μεταβολή στη σοβαρότητα της νόσου του κορονοϊού ή ανάγκη τροποποίησης του εμβολίου».

Μόνο «αναφυλακτικές αντιδράσεις, πιο σοβαρές που οδηγούν ένα άτομα στο νοσοκομείο» μπορεί να χρειάζονται πριν τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού ή του αλλεργιολόγου, όπως τόνισε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...