Θεμιστοκλέους: Την Τρίτη στην Ελλάδα η πρώτη μεγάλη παρτίδα των εμβολίων

Θεμιστοκλέους: Την Τρίτη στην Ελλάδα η πρώτη μεγάλη παρτίδα των εμβολίων

Συνολικά θα παραδοθούν 83.850 δόσεις που θα κατανεμηθούν στα πέντε αποθηκευτικά σημεία

Αύριο Τρίτη 29 Δεκεμβρίου η Ελλάδα παραλαμβάνει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer, συνολικά 83.850 δόσεις, που θα κατανεμηθεί στα πέντε αποθηκευτικά σημεία, ώστε να γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19.

Την Τρίτη οι εμβολιασμοί συνεχίζονται στα πέντε νοσοκομεία της Αθήνας και ξεκινούν στα τέσσερα νοσοκομεία της περιφέρειας (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας). Στις 26 Δεκεμβρίου η Ελλάδα παρέλαβε 9.750 δόσεις του εμβολίου, όσες παρέλαβαν και τα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ ανεξαρτήτως πληθυσμού της κάθε χώρας.

Η αποθήκευσή τους έγινε σε κεντρικό σημείο στην Αττική σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης και από εκεί διανεμήθηκαν στα πέντε νοσοκομεία της Αττικής και σήμερα έγινε η διανομή στα τέσσερα νοσοκομεία της περιφέρειας. Μέχρι τις 4:00 το απόγευμα της Δευτέρας εμβολιάστηκαν στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας 471 άτομα. Αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, το οποίο αντιμετωπίστηκε επιτυχώς, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer, που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας και με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία είναι να μας παραδοθούν έως τέλος Ιανουαρίου 419.250 δόσεις και έως τέλος Φεβρουαρίου 333.450 δόσεις. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει από τη Pfizer 1.255.800 δόσεις και αυτός ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί, εάν καταλήξει η ΕΕ σε συμφωνία για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις, όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον, στις δόσεις αυτές θα προστεθούν και παραδόσεις της Moderna, που αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου και αφορούν 240.000 για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Σε αυτές θα προστεθούν και παραδόσεις από την AstraZeneca, εάν εξελιχθούν όλα με βάση το σχέδιο της ΕΕ.