Τι καιρό θα κάνει την Πρωτοχρονιά

Τι καιρό θα κάνει την Πρωτοχρονιά

Ο χειμώνας θα δείξει για τα καλά τα δόντια του

Νέο κύμα κακοκαιρίας θα έρθει την Πρωτοχρονιά, με ψυχρή εισβολή την πρώτη μέρα του χρόνου, ενώ ο χειμώνας αναμένεται να δείξει για τα καλά τα δόντια του από τα Θεοφάνια και μετά.

Διαβάστε τι έγραψε στο Facebook ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης,

«ΜΕ ΑΣΤΑΤΟ ΚΑΙΡΟ Η ΝΕΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Απομακρύνεται σιγά σιγά προς το ανατολικό Αιγαίο το βαρομετρικό χαμηλό που επηρέασε τη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο (πρώτος επισυναπτόμενος χάρτης) με αποτέλεσμα την υποχώρηση των βροχοπτώσεων και των καταιγίδων. Παρόλα αυτά επειδή το σύστημα κακοκαιρίας ήταν αρκετά βαθύ και οργανωμένο, έχει αφήσει πίσω του ασταθείς αέριες μάζες κι έτσι ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί στα δυτικά τμήματα.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΝΟΤΙΑΔΕΣ
Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε στον δεύτερο επισυναπτόμενο χάρτη συνεχίζουν τα συστήματα κακοκαιρίας να μας έρχονται από την κεντρική Ευρώπη και τα κεντρικά τμήματα της Μεσογείου με αποτέλεσμα όπως σημειώνουμε και με τα μαύρα βέλη η ροή των αερίων μαζών να είναι από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά. Αυτό σημαίνει ότι οι νοτιάδες θα επιμείνουν διατηρώντας την υγρασία σε υψηλά επίπεδα και μη επιτρέποντας στον υδράργυρο να πέσει χαμηλά.

ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗ – ΑΝΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ
Με άστατο καιρό όπως αναφέραμε παραπάνω θα κυλήσει όλη η νέα εβδομάδα όπου αυτή η αστάθεια θα κορυφωθεί σε δύο φάσεις. Την πρώτη φάση της κορύφωσης την αναμένουμε παραμονή ανήμερα Πρωτοχρονιάς με βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές. Μάλιστα ανήμερα την Πρωτοχρονιά αναμένουμε μία ήπια ψυχρή εισβολή στη χώρα μας οπότε η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά με τα χιόνια να κάνουν ξανά την εμφάνισή τους στα βουνά μας πιθανόν στα βορειοδυτικά και πιο χαμηλά. Μέσα στην Πρωτοχρονιά ο καιρός θα βελτιωθεί με το κρύο όμως αρκετά έντονο από την Θεσσαλία και πάνω με συνθήκες παγετού τη νύχτα και το πρωί.

Την δεύτερη φάση της κορύφωσης του άστατου καιρού την αναμένουμε την Κυριακή με αρκετές βροχές και καταιγίδες, πολύ ισχυρούς νοτιάδες και χιόνια ψηλά στα βουνά μιας και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο με την απομάκρυνση των ψυχρών αερίων μαζών βορειότερα. Τα παραπάνω αποτυπώνονται στους χάρτες βροχοπτώσεων στον τρίτο επισυναπτόμενο χάρτη όπου μέρα μέρα φτάνουμε μέχρι και την Κυριακή. Όσο πιο σκούρα τα χρώματα τόσο πιο πολλές – έντονες οι βροχές.

ΠΙΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ
Με τον Χειμώνα να πολιορκεί τα 2/3 της Γηραιάς ηπείρου αφήνοντας στην ουσία το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης εκτός φαίνεται να κυλούν οι πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Στη συνέχεια αυτό το συσσωρευμένο ψύχος φαίνεται να βρίσκει τον δρόμο και για την χώρα μας. Στον τέταρτο επισυναπτόμενο χάρτη παρουσιάζουμε ένα πιθανό σενάριο της βαρομετρικής διάταξης σύμφωνα με την οποία ατμοσφαιρικό βουνό αναμένεται να αναπτυχθεί στα δυτικά τμήματα της Ευρώπης ανοίγοντας τον δρόμο για τον πολύ ψυχρό καιρό προς την περιοχή μας.
Στον τελευταίο επισυναπτόμενο χάρτη μπορείτε να δείτε την ροή του ψυχρού αέρα (μπλε χρώμα) προς το τέλος του βίντεο χρονικά δηλαδή μετά τις 6 με 7 Ιανουαρίου.

ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ – ΕΥΘΡΑΥΣΤΕΣ ΟΙ ΜΑΚΡΙΝΕΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ
Φέτος μετά από αρκετά χρόνια δραστηριοποιήθηκαν στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης δύο πελώρια ατμοσφαιρικά βουνά, το ένα στα δυτικά νοτιοδυτικά τμήματα και το άλλο προς τα ανατολικά βορειοανατολικά. Στην Μετεωρολογία αυτά τα ατμοσφαιρικά βουνά καλούνται αντικυκλώνες ή αλλιώς πεδία υψηλών βαρομετρικών πιέσεων.
Πού έγκειται η προγνωστική δυσκολία και γιατί ο Χειμώνας έρχεται αργά και "βασανιστικά" ?

Οι αντικυκλώνες είναι "βαριά" ατμοσφαιρικά συστήματα που εξελίσσονται αργά στον χρόνο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όταν αναπτυχθούν σε κάποια γεωγραφικά διαμερίσματα να «παγώνουν» την καιρική εξέλιξη ακολουθώντας για πολλές ημέρες ένα επαναλαμβανόμενο καιρικό μοτίβο. Αυτό μπορεί να φτάσει και σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπεράσει τον ένα μήνα σε διάρκεια οπότε αυτά τα καιρικά συστήματα είτε αλλάζουν την δομή τους, είτε μεταβάλλουν τη θέση τους πιεζόμενα και από την υπόλοιπη ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Αυτός είναι και ο λόγος που εδώ και πολλές ημέρες παραμένουμε στο σταθερό καιρικό μοτίβο του νοτιά με τα χιόνια να μένουν ψηλά ή και λίγο πιο χαμηλά στα βορειοδυτικά. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να περιμένουμε χρονικές αποκλίσεις σε ότι αφορά τη χρονική εξέλιξη μιας λίγο πιο μακρινής πρόγνωσης. Αυτές οι χρονικές αποκλίσεις συνήθως κυμαίνονται στις 5 με 10 ημέρες και λέμε συνήθως διότι τα χαοτικά φαινόμενα δεν μπαίνουν μέσα σε όρια, αντιθέτως τα όρια σε αυτές τις περιπτώσεις είναι για να σπάνε.

Καλή εβδομάδα φίλες και φίλοι μου και με το καλό το νέο έτος!».