Χριστούγεννα με lockdown: Πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο-Όλα τα μέτρα

Χριστούγεννα με lockdown: Πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο-Όλα τα μέτρα

Αυστηροί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. όπου παρατηρείται συνωστισμός-Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται

Ανήμερα τα Χριστούγεννα, οι πολίτες σε κάθε γωνιά του κόσμου βιώνουν μία εντελώς διαφορετική εορταστική πραγματικότητα, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις και στις αγαπημένες μας συνήθειες.

Φέτος το βραδινό ρεβεγιόν Χριστουγέννων θα γίνει αναγκαστικά...μεσημεριανό, εκτός αν οι επισκέπτες διανυκτερεύσουν στο σπίτι που θα φιλοξενηθούν, καθώς από τις 22.00 ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας, μέχρι τις 05.00 το πρωί.

Όσοι επισκεφθούν κάποιο σπίτι, πρέπει να στείλουν sms με τον αριθμό 6 στο 13033, τόσο όταν πάνε όσο και κατά την επιστροφή τους, ενώ υπάρχει αυστηρή σύσταση για παρουσία εννέα ατόμων.

Στο ερώτημα πώς θα μετακινείται μία τετραμελής οικογένεια με αυτοκίνητο, την απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Θεόδωρος Χρονόπουλος, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1, ο οποίες ανέφερε:

«Ιδιαίτερα για την παραμονή (σ.σ. χθες) και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα δοθεί διευκρινιστική οδηγία στους αστυνομικούς, ότι αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι σε ένα αυτοκίνητο επιβαίνουν έως 4 άτομα – μέλη της ίδιας οικογένειας – αυτό δεν θα συνιστά παράβαση ούτε θα επιδίδεται πρόστιμο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν χρήση της «ελευθερίας» των δύο ημερών με σύνεση και χωρίς να κάνουν κατάχρηση.

Είπε ακόμη ότι οι έλεγχοι σε σπίτια για τυχόν συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων, θα γίνονται μόνο μετά από καταγγελία πολιτών, καθώς τότε υπάρχει υποχρέωση των αστυνομικών να κάνουν έλεγχο και ότι αυτός, όπου απαιτηθεί, θα γίνεται παρουσία εισαγγελικού λειτουργού.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.

Ο κ. Χρονόπουλος επανέλαβε ότι θα επιτραπεί η μετακίνηση εντός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καθώς και εντός κάθε περιφερειακής ενότητας ανά την επικράτεια, αλλά τόνισε ότι απαγορεύεται η μετακίνηση από τον έναν νομό στον άλλον και ότι θα υπάρχουν μπλόκα και αυστηροί έλεγχοι στα διόδια και σε άλλα σημεία των οδικών δικτύων.

Σαρωτικοί έλεγχοι της Αστυνομίας

Αυξημένη θα είναι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στους δρόμους τα Χριστούγεννα.

Στο πλάνο της ΕΛ.ΑΣ προβλέπεται η διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων και έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο που κινείται.

Επίσης οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί όπου παρατηρείται συνωστισμός, όπως υπαίθριες αγορές, πλατείες, κλ.π.

Λειτουργίες στις εκκλησίες 

Κανονικά γίνονται οι χριστουγεννιάτικες λειτουργίες, αλλά με περιορισμούς.

Συγκεκριμένα, τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

-Ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.

-25 άτομα για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα

-υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορονοϊό