Θεοδωρίδου: Όταν εμβολιαστούμε, το πρόβλημα δεν θα έχει τελειώσει

Θεοδωρίδου: Όταν εμβολιαστούμε, το πρόβλημα δεν θα έχει τελειώσει

«Η παρούσα μετάλλαξη δεν πρόκειται να επηρεάσει το πρόγραμμα του εμβολιασμού» τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής

Τη σημασία και την σημαντική επίδραση των εμβολίων στην υγεία και την ποιότητα της ζωής επεσήμανε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ωστόσο, ότι «όταν εμβολιαστούμε, το πρόβλημα δεν θα έχει τελειώσει», καλώντας τους πολίτες να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Οι εμβολιασμοί είχαν την πιο σημαντική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. Από τον ΠΟΥ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σώζονται 2-3 εκατ. ζωές. Το εμβόλιο δίνει ελπίδα», τόνισε κ. Θεοδωρίδου, ξεκινώντας την ενημέρωση για τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού κατά της covid-19, που ξεκινάει στις 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενη στο εμβόλιο της Pfizer BioNTech, που σήμερα πήρε το "πράσινο φως" και από τον ΕΜΑ, εξήγησε ότι το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου και τόνισε: «Tο εμβόλιο της Pfizer BioNTech έχει μεγάλη ασφάλεια, δημιουργεί υψηλό αριθμό αντισωμάτων και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνάει το 94%».

Σημείωσε ότι η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι «οι μαχητές της πρώτης γραμμής», οι υγειονομικοί. Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές. Η επόμενη σειρά είναι οι άνθρωποι άνω των 85 ετών.

«Όταν εμβολιαστούμε το πρόβλημα δεν θα έχει τελειώσει. Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες, να τηρούμε αποστάσεις. Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι», επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η αναφορά στο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού

«Δεν φαίνεται να είναι καθοριστικό το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», ανέφερε η κα. Θεοδωρίδου και κατέληξε: «Η παρούσα μετάλλαξη δεν πρόκειται να επηρεάσει το πρόγραμμα του εμβολιασμού. Τα εμβόλια mRNA μπορούν πολύ εύκολα να προσαρμοστούν στις μεταλλάξεις».

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορονοϊό