Κορονοϊός: Η εικόνα των ενεργών κρουσμάτων σε Ασπρόπυργο, Μάνδρα και Ελευσίνα

Κορονοϊός: Η εικόνα των ενεργών κρουσμάτων σε Ασπρόπυργο, Μάνδρα και Ελευσίνα

« Ιδιαίτερα κρίσιμη», χαρακτήρισε την κατάσταση στις περιοχές ο Νίκος Χαρδαλιάς

Έκκληση και ισχυρή σύσταση στους κατοίκους της Κοζάνης, όπως και στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, για πιστή τήρηση των μέτρων, απηύθυνε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επισήμανε πως η κατάσταση στις περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα που παρουσιάζει η Δυτική Αττική, ανέφερε πως στον δήμο Ασπροπύργου υπάρχουν 166 ενεργά κρούσματα, με 28 να νοσηλεύονται, ενώ από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 285 στενές επαφές. Στον δήμο Ελευσίνας τα ενεργά κρούσματα είναι 65, με 12 να νοσηλεύονται και οι στενές επαφές να ανέρχονται σε 162. Στον δήμο Μάνδρας τα ενεργά κρούσματα ήταν σήμερα 30, 80 νοσηλεύονται και στενές επαφές τους 91. Σημείωσε πως ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 41,55 έτη.

Το 28% των ενεργών κρουσμάτων και το 22% των στενών επαφών τους των δήμων Ασπροπύργου και Ελευσίνας συνδέονται με μετακινήσεις ή επισκέψεις στον όμορο δήμο Μάνδρας. Αντίστοιχα, το 41% των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους στο δήμο Μάνδρας συνδέεται με μετακινήσεις ή επισκέψεις στους όμορους δήμους Ελευσίνας και Ασπροπύργου.

Μεγάλη κινητικότητα μεταξύ των τριών δήμων

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα και διάδραση στις μετακινήσεις μεταξύ των τριών αυτών όμορων δήμων της Δυτικής Αττικής, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να αφορά σε επαγγελματικές υποχρεώσεις. Το 78,7% των ενεργών αυτών κρουσμάτων είναι με κύρια ή δευτερεύοντα συμπτώματα, 50,38% στην πρώτη περίπτωση και 28,32% στη δεύτερη. Τέλος, το 24,31% των κρουσμάτων είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και το 29,22% είναι εργάτες σχετιζόμενοι με φορτώσεις-εκφορτώσεις, ή με καλλιέργεια γης, οικοδόμοι, πλανόδιοι μικροπωλητές ή έμποροι φρούτων και λαχανικών, συλλέκτες ανακυκλώσιμων υλικών και αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί αυτοκινήτων με εύλογα πολλαπλές επαγγελματικές μετακινήσεις στην περιοχή.

Ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα εφησυχασμό», ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Κεντρική Μακεδονία, επισήμανε ότι ναι μεν «σταθεροποιείται, εξαιρετικά δυσανάλογα και πολύ αργά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, αλλά σταθερά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη». «Ο κύριος δείκτης για αυτό είναι η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γιατί -αν και ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται, η πίεση στις ΜΕΘ παραμένει σε υψηλά επίπεδα», σημείωσε.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι τα πιο αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Κοζάνη και στη Δυτική Αττική αλλά και όλα τα μέτρα που κατά καιρούς αποφασίζουν, βασίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα και μόνο, «τα οποία αποτελούν πάντα το απόλυτο μοναδικό κριτήριο κάθε μας απόφαση».

«Προφανώς κανείς δεν θέλει να ζει με περιοριστικά μέτρα. Πρέπει να είναι απολύτως αντιληπτό όμως, ότι ο μόνος λόγος για την επιβολή αυτών των πρόσθετων μέτρων είναι η προστασία της ζωής των πολιτών. Η πολιτεία έχει υποχρέωση, όταν τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατέψει ζωές. Δεν επιτρέπονται εκπτώσεις, επιβάλλονται δυναμικά κι άμεσα αντανακλαστικά. Γι΄ αυτό άλλωστε ανακοινώνουμε συνεχώς και τις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα, ώστε και οι πολίτες να είναι ενήμεροι και να τηρούν με προσήλωση τα μέτρα αλλά και οι παράγοντες της τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλουν, χτυπώντας καμπανάκι συναγερμού, προειδοποιώντας για τους κινδύνους για τη ζωή των δημοτών κι αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες», υπογράμμισε ενώ προσέθεσε ότι παρακολουθούν μαζί με την υγειονομική επιτροπή τα δεδομένα σε κάθε περιοχή και με βάση αυτά κινούνται και λαμβάνουν τις αποφάσεις.

«Κανείς δήμαρχος δεν θέλει να περνάει στους δρόμους και να τα βλέπει όλα κλειστά. Είμαι βέβαιος όμως ότι ακόμη περισσότερο δεν θέλει να βλέπει τους δημότες στα νοσοκομεία και στις εντατικές. Σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μαζί. Κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, πολίτες. Ο καθένας φυσικά με το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός τόνισε για ακόμη μία φορά «ότι τα μέτρα είναι αναγκαίο να τηρούνται από όλους μας στο ακέραιο. Όχι μόνο στις περιοχές που αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν επιβαρυμένη εικόνα, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα». Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, έχουν προχωρήσει στην εντατικοποίηση των ελέγχων καθώς όπως ανέφερε «η προσπάθεια των πολλών δεν πρέπει να μπει σε κίνδυνο, από τα στιγμιαία σφάλματα των λίγων».

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορονοϊό