Κορονοϊός: Πώς θα λειτουργεί η νέα πλατφόρμα τυχαιοποιημένου ελέγχου

Κορονοϊός: Πώς θα λειτουργεί η νέα πλατφόρμα τυχαιοποιημένου ελέγχου

Μέσω της testing.gov.gr θα κλείνετε ραντεβού για δωρεάν τεστ σε 386 σημεία στην Ελλάδα

Την παρουσίαση της νέας πλατφόρμας για «τυχαιοποιημένο έλεγχο κορονοϊού στην κοινότητα» έκανε ο λοιμωξιολόγος, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πρόκειται για «ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε για τη διασπορά του ιού» εξήγησε ο καθηγητής. «Η στρατηγική μας, όπως γνωρίζετε, για δωρεάν τεστ μέχρι στιγμής συμπεριλαμβάνει κατ' αρχήν όλους τους ασθενείς με συμπτώματα συμβατά με covid-19, όπως είναι οι νοσοκομειακοί και οι έλεγχοι στα Κέντρα Υγείας» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, ενώ αναφέρθηκε και στους ελέγχους του ΕΟΔΥ στο πλαίσιο αντιμετώπισης συρροών, αλλά και τους προληπτικούς ελέγχους «για την έγκαιρη ανίχνευση επερχόμενης συρροής σε ευάλωτες ομάδες».

«Με την έλευση έγκυρων ταχέων αντιγονικών τεστ τα οποία και αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητες πηγές, προσθέτουμε πλέον στη στρατηγική μας τυχαίους, δωρεάν, δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια, με στόχο να φτάσουμε τα 12.000 τεστ τυχαίου ελέγχου ανά ημέρα» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης σχετικά με τη νέα πλατφόρμα που θα ξεκινήσει την λειτουργία της «εκτός απροόπτου» τη Δευτέρα το βράδυ.

Για την υλοποίηση του προγράμματος έχει δημιουργηθεί η νέα πλατφόρμα στη διεύθυνση testing.gov.gr και έχουν καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου στα οποία συμπεριλαμβάνονται κέντρα υγείας, μονάδες των ενόπλων δυνάμεων αλλά και υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, από το βράδυ της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου, οι πολίτες θα μπορούν στην προαναφερθείσα ηλεκτρονική διεύθυνση «να δηλώσουν ενδιαφέρον».

Στην αίτηση ο ενδιαφερόμενος θα αναγράφει στοιχεία, όπως το ονοματεπώνυμο του, την ηλικία, το επάγγελμα, τον Ταχυδρομικό Κώδικα κατοικίας και οπωσδήποτε τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου. Στη συνέχεια θα λαμβάνει ένα SMS με έναν αριθμό επαλήθευσης. Αν επιλεγεί ο ενδιαφερόμενος μέσω ενός τυχαίου αλγόριθμου, θα λάβει νέο SMS για το πότε και το πού θα κάνει το τεστ. Η παρουσία στο τεστ θα δικαιολογεί τρίωρη αποχή από την εργασία και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα διαγράφονται τα προσωπικά στοιχεία, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη ομάδα πολιτών, συνολικά 12.000 ατόμων, θα ειδοποιηθεί το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου, για να προσέλθει στο πλησιέστερο σημείο λήψης τεστ από την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου. «Η συμμετοχή σας είναι καθοριστικής σημασίας» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.