Κορονοϊός: Τι είναι η «κίτρινη κάρτα» για το εμβόλιο

Κορονοϊός: Τι είναι η «κίτρινη κάρτα» για το εμβόλιο

Πότε θα αδειοδοτηθούν τα φάρμακα μονοκλονικών αντισωμάτων

Στον εμβολιασμό για τον κορονοϊό μίλησε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας και τη λεγόμενη «κίτρινη κάρτα» για το εμβόλιο, μίλησε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρης Φιλίππου.

Όπως είπε, ο ΕΟΦ είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε να διεξάγει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες και να τις διασφαλίσει, ενόψει της άφιξης των εμβολίων των Pfizer/BioNtech στη χώρα μας. Αναφέρθηκε δε στη λεγόμενη «κίτρινη κάρτα», δηλαδή στην παρακολούθηση του νέου φαρμάκου για την καταγραφή των ανεπιθύμητων επιπτώσεων.

Όπως είπε «το εμβόλιο είναι ασφαλές. Υπάρχει το θέμα της φαρμακοεπαγρύπνησης. Κάθε φάρμακο, παρακολουθείται η πορεία του σε βάθος χρόνου. Ο ΕΟΦ θα καταγράψει τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις και θα γίνει κάθε ενέργεια, ώστε να διασφαλιστεί η επικοινωνία με τον ΕΟΦ, των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί. Όλοι θα παρακολουθούνται για 20-30 ημέρες».

Συμπλήρωσε δε, ότι «η απόφαση για την επανάληψη του εμβολιασμού θα εξαρτάται από την περίοδο της ανοσίας και το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού. Η εμπειρία μας δείχνει, ότι για να σπάσει η αλυσίδα, ενδεχομένως να χρειάζεται επανάληψη του εμβολιασμού».

Ο κ. Φιλίππου αναφέρθηκε και στα φάρμακα με μονοκλινικά αντισώματα. Όπως είπε «καταφέραμε και είμαστε από τις πρώτες χώρες που τα φέραμε στη χώρα. Ακούγονται διάφορα. Τα αντισώματα, θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος, ότι δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου. Η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα και επικοινωνία, προκειμένου να γίνουν ταχύτητα όλες οι διεργασίες που θα επιτρέψουν την κυκλοφορία τους στη χώρα μας».

Αναφορικά με το πότε θα αδειοδοτηθούν στη Ελλάδα, ο κ. Φιλίππου είπε ότι εικάζει πως αυτό θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2021