Επιχείρηση «Ελευθερία»: Πυρετώδεις προετοιμασίες ενόψει του μαζικού εμβολιασμού – Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Πυρετώδεις προετοιμασίες ενόψει του μαζικού εμβολιασμού – Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Πώς θα κλείνετε ραντεβού

Έτσι και στην Ελλάδα όλοι εργάζονται με γοργούς ρυθμούς για την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Στις 21 Δεκεμβρίου, το εμβόλιο της Pfizer παίρνει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και από εκεί και μετά θα είναι θέμα ημερών να φτάσει στα εμβολιαστικά μας κέντρα.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» περιλαμβάνει τη διαδικασία μεταφοράς και αποθήκευσης των εμβολίων, την προετοιμασία των εμβολιαστικών κέντρων σε όλη τη χώρα, τη διαδικασία για το κλείσιμο των ραντεβού και την επικοινωνιακή εκστρατεία, ώστε να πειστούν οι πολίτες και να εμβολιαστούν όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Προτεραιότητα στην επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού θα έχουν οι άνθρωποι του συστήματος Υγείας και όσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

Στην τρίτη φάση, μετά τον Φεβρουάριο, θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στους υπόλοιπους πολίτες.

Όπως έχει γίνει γνωστό δε θα εμβολιαστούν οι έγκυες, τα ανήλικα παιδιά και όσοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, 2.117.000 πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζονται κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι το 60% του πληθυσμού που είναι απαραίτητο να εμβολιαστεί για να επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης», δε θα είναι πλήρως εμβολιασμένο πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Πώς θα κλείνετε ραντεβού

Όσον αφορά στα ραντεβού για το εμβόλιο, αυτά θα κλείνονται ηλεκτρονικά μέσω του emvolio.gov.gr ή μέσω της άυλης συνταγογράφησης, δηλαδή με SMS στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών. Ως εναλλακτικά κανάλια για όσους δε διαθέτουν την απαραίτητη εξοικείωση με το Διαδίκτυο θα χρησιμοποιηθούν τα φαρμακεία, αλλά και τα ΚΕΠ.

Φόβοι για έξαρση των κρουσμάτων μέσα στις γιορτές

Αυτό που ανησυχεί πολύ επιστήμονες και κυβέρνηση είναι η συμπεριφορά των πολιτών μέσα στις γιορτές και το κατά πόσο θα τηρήσουν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί.

Το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς φέτος θα είναι διαφορετικό. Κάθε οικογένεια μπορεί να γιορτάσει στο σπίτι της με μία ακόμα οικογένεια και το πολύ μέχρι εννέα άτομα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 – 05:00 θα ισχύσει και για την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με τους επιστήμονες να προτείνουν φέτος το ρεβεγιόν να είναι μεσημεριανό και να μη γίνει το βράδυ.