Lockdown: Οι περιορισμοί τις ημέρες των γιορτών- Πώς θα γίνει το ρεβεγιόν

Lockdown: Οι περιορισμοί τις ημέρες των γιορτών- Πώς θα γίνει το ρεβεγιόν

Μικρή υποχώρηση στην πίεση του ΕΣΥ- Εξακολουθεί πιο επιβαρυμένη η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και όλοι αναγνωρίζουν ότι ο φέτος θα περάσουμε με διαφορετικό τρόπο τις γιορτές λόγω της πανδημίας του κορονοϊού καθώς τα  επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την άρση του lockdown.

Προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και η περαιτέρω διασπορά του ιού, πρόκειται να ισχύσουν οι εξής περιορισμοί, σύμφωνα με την ΕΡΤ:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

-Σε ισχύ και απαγόρευση και από μία περιφέρεια σε άλλη.

-Όπως προβλέπεται δεν θα επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια άνω των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες.

-Οι έλεγχοι της αστυνομίας θα είναι εντατικοί και καθ΄όλη την εορταστική περίοδο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα μέτρα.

Μείωση των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, «η μείωση των ενεργών κρουσμάτων που παρατηρήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ακολουθήθηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο» εξήγησε ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση του υπ. Υγείας το απόγευμα της Δευτέρας.

«Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι τα σημεία πίεσης στο σύστημα Υγείας δείχνουν ελαφρά υποχώρηση» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «τα σημεία αυτά βελτίωσης δεν έχουν ανακουφίσει σημαντικά το συσσωρευμένο φορτίο νοσηρότητας στο ΕΣΥ και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη».

«Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ενώ η Θεσσαλονίκη παρουσίασε περίπου 20% λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο» δήλωσε ο λοιμωξιολόγος, προσθέτοντας ότι η επιδημιολογική εικόνα εξακολουθεί να είναι πιο επιβαρυμένη στη Βόρεια Ελλάδα και καλύτερη στη νότια Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε: «Αν κάποιος καλεσμένος είναι ασυμπτωματικός ο κίνδυνος λοίμωξης είναι υπαρκτός για όλους τόνισε η λοιμωξιολόγος τονίζοντας ότι πρέπει να καθορίσουμε τη "φούσκα" δηλαδή μια μικρή ομάδα συγγενών και φίλων για να κάνουμε παρέα. Προσέθεσε ότι χωρίς μάσκα 20 άτομα σε χώρο 150 τ.μ. ο ιός θα διασπαρεί σε 8 λεπτά».

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορονοϊό