Κορονοϊός: Σε πτωτική πορεία η πανδημία στη χώρα, αλλά παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση

Κορονοϊός: Σε πτωτική πορεία η πανδημία στη χώρα, αλλά παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση

Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη αποφυγής του συγχρωτισμού στα σπίτια στις γιορτές

Η πανδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε πτωτική πορεία, η μείωση των ενεργών κρουσμάτων συνεχίστηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο, τα σημεία πίεσης στο ΕΣΥ δείχνουν ελαφρά υποχώρηση, ωστόσο η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη.

Αυτό ανέφεραν κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης. «Εχουμε πλέον εμφανή μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και ίσως βλέπουμε και κάποια πρώτα σημεία σταθεροποίησης των νέων διασωληνωμένων σθενών και καθημερινών θανάτων» είπε η καθηγήτρια.

Και οι δύο ειδικοί έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις «διαφορετικές» φετινές εορτές, λέγοντας ότι πρέπει να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό, ο οποίος όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου προστίθεται στη δέσμη των μέτρων προστασίας που ήδη ισχύουν και τα οποία πρέπει όλα μαζί να εφαρμόζονται για να αποδίδουν. Αν κάποιος καλεσμένος είναι ασυμπτωματικός ο κίνδυνος λοίμωξης είναι υπαρκτός για όλους τόνισε η λοιμωξιολόγος τονίζοντας ότι πρέπει να καθορίσουμε τη "φούσκα" δηλαδή μια μικρή ομάδα συγγενών και φίλων για να κάνουμε παρέα. Προσέθεσε ότι χωρίς μάσκα 20 άτομα σε χώρο 150 τ.μ. ο ιός θα διασπαρεί σε 8 λεπτά.

Τα δύο μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων μίλησαν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με την κ. Παπαευαγγέλου να εστιάζει στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων. Ως παιδίατρος μίλησε για τον εμβολιασμό σε εγκύους και παιδιά, λέγοντας ότι σε πρώτη φάση δεν προβλέπεται να εμβολιαστούν όπως επίσης και όσοι νόσησαν από covid-19.

«Ιδιαίτερα τώρα που έχουμε την ελπίδα του εμβολίου μπροστά μας, πρέπει να κάνουμε υπομονή και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας», τόνισαν οι δύο καθηγητές, συμπληρώνοντας ότι «στη χώρα μας ελπίζουμε ο εμβολιασμός να ξεκινήσει αρχές του επόμενου έτους».

Αναφορικά με τις παρενέργειες, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι περιλαμβάνεται ο πόνος, στο σημείο της ένεσης, η κόπωση, η κεφαλαλγία, σπάνια ο πυρετός, τονίζοντας ότι όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες στα άτομα άνω των 65 ετών σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι είναι άμεση προτεραιότητα γιατί τα παιδιά βρίσκονται αρκετό καιρό μακριά από τον φυσικό τους χώρο. Επανέλαβε ότι τα σχολεία έκλεισαν γιατί υπήρξε διασπορά μεταξύ των γονέων και όχι γιατί τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό.