Πρόστιμα για κορονοϊό: Πώς και πού μπορείτε να κάνετε ένσταση

Πρόστιμα για κορονοϊό: Πώς και πού μπορείτε να κάνετε ένσταση

Τι γίνεται εάν δεν πληρώσετε το πρόστιμο

Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι της Αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Σε περίπτωση που σας επιβληθεί πρόστιμο και θεωρείτε πως η επιβολή του έγινε αδίκως, έχετε το δικαίωμα μέσα σε πέντε ημέρες από τη βεβαίωση της παράβασης και αποκλειστικά ηλεκτρονικά να διατυπώσετε τις σχετικές αντιρρήσεις σας. Η ηλεκτρονική υποβολή αντιρρήσεων πραγματοποιείται  στη σχετική διεύθυνση που αναγράφεται υποχρεωτικά στο έντυπο της Πράξης Επιβολής Προστίμου.

Όταν η ένσταση γίνεται σε πρόστιμο που έχει υποβληθεί από την Αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία ή το λιμενικό, τότε συγκροτείται τριμελής επιτροπή η οποία εξετάζει εντός δύο εργάσιμων ημερών τις αντιρρήσεις και με αιτιολογημένη αναφορά για τα συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία, τις αποδέχεται ή τις απορρίπτει.

Σε περίπτωση που οι ενστάσεις απορριφθούν, επικυρώνεται το πρόστιμο.

Πού και πώς πληρώνουμε τα πρόστιμα

Όταν επιβάλλεται πρόστιμο, τότε καταχωρούνται υποχρεωτικά τα στοιχεία του παραβάτη, ο Α.Φ.Μ. και ο Αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας/Διαβατηρίου, περιγράφεται η διαπιστωθείσα παράβαση και αναγράφεται το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου.

Σε περίπτωση που κάνετε ένσταση και απορριφθεί, τότε εντός 15 ημερών θα πρέπει να καταβάλλετε το ποσό που σας επιβλήθηκε, με πέντε τρόπους:

 • Mέσω ηλεκτρονικού παράβολου (e-παράβολο) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, που εκδίδεται
 • Aπευθείας από την ιστοσελίδα https://www.gsis.gr/ e-paravolo (Φορέας Ελληνικό Δημόσιο/Οριζόντια παράβολα)
 • Aπό τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)
 • Aπό τις Τράπεζες
 • Aπό τη Δ.Ο.Υ.

Τι γίνεται εάν δεν πληρώσετε το πρόστιμο

Σε περίπτωση που ο παραβάτης δεν πληρώσει το πρόστιμο, τότε αυτό αποστέλλεται στην εφορία, στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη, και αντιμετωπίζεται πλέον ως φορολογική οφειλή.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι, εάν ο παραβάτης δεν το αποπληρώσει, η εφορία μπορεί να προβεί στις κινήσεις, που προβαίνει για τις φορολογικές οφειλές, δηλαδή κατασχέσεις ή συμψηφισμό με ενδεχόμένη επιστροφή φόρου.

2
σχόλια
 1. avatar Στελιος

  Ενώ όλα τα έχει τακτοποίηση η αστυνομία, βγαίνει για πρόστιμα αντισυνταγματικά. εμένα με κλέψανε το αυτοκίνητο. έκανε τίποτα η αστυνομία Πολυγύρου Μουδανιών; τίποτα απολύτως. δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα. στο κτήμα που έχω με κλέψανε το αντλιοστάσιο. έκαναν τίποτα; όχι. κοιμούνται όρθιοι στην κυριολεξία. έτσι τώρα βγαίνουν και σε κόβουν πρόστιμο. δεν είμαι πολίτης; δεν πληρωνο όλα αυτά τα παράνομα που έχουν επιβάλει, ενφια, φόρο εισοδήματος και τι τώρα, τη θέλουν, τη έχουμε πόλεμο με τους Γερμανούς και υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας;

 2. avatar Γιώργος Πλούσος

  Όσοι έχουν άνετα σπίτια και την οικονομική δυνατότητα να περιφρονούν τα πρόστιμα δεν νοιάζονται, ενώ στον αντίποδα οι άνεργοι τρέμουν να βγουν απ τις τρώγλες τους. Μεγάλη αδικία. Θα έπρεπε τα πρόστιμα να είναι ανάλογα των εσόδων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...