Κορονοϊός: Δέκα κάτοικοι κοινότητας στη Χαλκιδική νεκροί σε ένα μήνα

Κορονοϊός: Δέκα κάτοικοι κοινότητας στη Χαλκιδική νεκροί σε ένα μήνα

Αναστάτωση επικρατεί στην Μεγάλη Παναγιά από την έξαρση κρουσμάτων

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι της Μεγάλης Παναγιάς στη Χαλκιδική, από το γεγονός ότι μέσα σε μόλις έναν μήνα έφυγαν από τη ζωή τουλάχιστον 10 συγχωριανοί τους με κορονοϊό.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα thestival.gr, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αριστοτέλη, Στέλιο Βαλιάνο, πρόκειται για άτομα άνω των 75 ετών, που είχαν υποκείμενα νοσήματα και η κατάσταση της υγείας τους ήταν επιβαρυμένη. «Είναι αλήθεια ότι θρηνούμε ένα σημαντικό αριθμό ηλικιωμένων συμπολιτών μας, που κατέληξαν στο νοσοκομεία Πολυγύρου και Θεσσαλονίκης το τελευταίο διάστημα», λέει στο thestival.gr o κ. Βαλιάνος.

Ο ίδιος περιγράφει ότι η Μεγάλη Παναγία είναι μια κοινότητα με σημαντικό αριθμό ηλικιωμένων. «Προφανώς αν δεν τηρήθηκαν οι όροι ατομικής ευθύνης, παρά τις διαρκείς προσπάθειες ενημέρωσης και τις προειδοποιήσεις, ίσως αυτό να ενίσχυσε το επιδημιολογικό φορτίο, χωρίς βέβαια κανείς να μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για οτιδήποτε», λέει ο κ. Βαλιάνος. Υποστηρίζει ότι στον δήμο υπήρξε από την πρώτη στιγμή αυξημένη υποστήριξη των ευπαθών ομάδων, μέσω του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, ώστε να μην χρειάζεται να κυκλοφορούν, όσοι πολίτες δεν είχαν κάποιον δικό τους να τους συνδράμει.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη αναφέρει, ότι ο δήμος του ήταν από τους πρώτους που πίεσε τον ΕΟΔΥ για τη διενέργεια τεστ κορονοϊού στην κοινότητα, χωρίς κάτι τέτοιο να καταστεί εφικτό, καθώς ο ΕΟΔΥ ήθελε να αποφύγει το ενδεχόμενο συνωστισμού, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε στο αίτημα του Δήμου. Μάλιστα, επισημαίνει ότι «οι δικές μας πιέσεις, μαζί με τις πιέσεις άλλων δήμων, έφεραν τα rapid tests μέσα στο αυτοκίνητο που διενεργούνται στον γενικό πληθυσμό το τελευταίο διάστημα και έχουμε συμφωνήσει με τον ΕΟΔΥ να πραγματοποιηθούν και στη Μεγάλη Παναγία στις 15 του Δεκεμβρίου, αλλά και σε άλλες περιοχές μας λίγο αργότερα».

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μεγάλη Παναγιάς, Κωνσταντίνος Πασχάλης, εξηγεί ότι «η έξαρση παρατηρήθηκε περίπου στις 26 Οκτωβρίου. Παρότι τηρήθηκαν όλα τα μέτρα που ορίζει ο νόμος, χωρίς παρελάσεις και με κλειστές τις εκκλησίες για τους πιστούς, εκείνο το χρονικό διάστημα ο κόσμος φαίνεται να είχε χαλαρώσει ως προς την τήρηση των μέτρων».

Ο κ. Πασχάλης τονίζει ότι «μάλλον δεν κρατήσαμε την ατομική ευθύνη. Εκείνο το χρονικό διάστημα νόσησαν αρκετοί συμπολίτες μας, με ήπια συμπτώματα». Βέβαια, ο ίδιος υπογραμμίζει, ότι η περιοχή δεν είναι η μόνη, όπου σημειώθηκε έξαρση των κρουσμάτων.