Κικίλιας: Μικρή αυξητική τάση της επιδημίας παρά το lockdown – Δραματική έκκληση

Κικίλιας: Μικρή αυξητική τάση της επιδημίας παρά το lockdown – Δραματική έκκληση

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε αδύνατη την άρση των περιοριστικών μέτρων με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα

Σε δραματικούς τόνους απευθύνθηκε στους πολίτες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού στη χώρα μας, διερωτώμενος αν προτεραιότητα είναι το μήνυμα των Χριστουγένων για αγάπη και αλληλεγγύη στον πλησίον μας ή το ατομικό αίσθημα για τα πράγματα, αποκλείοντας ουσιαστικά την άρση του lockdown πριν τις εορτές.

Ο κ. Κικίλιας επικαλέστηκε την ενημέρωση που είχε από τον επικεφαλής της επιτροπής επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσίοδρα, σύμφωνα με τα οποία τις τελευταίες πέντε εβδομάδες και παρά το lockdown καταγράφεται μία μικρή αύξητική τάση της επιδημίας. Όπως είπε, καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων στους άνω το 65 ετών με την πλειοψηφία των κρουσμάτων να είναι στην ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών.

Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας. Όπως είπε, στο "κόκκινο" βρίσκονται Πιερία, Δράμα, Κιλκίς, Πέλλα, Ξάνθη, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Φλώρινα, ενώ ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Δυτική Αττική. Επίσης, τις τελευταίες πέντε εβδομάδες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι ίσες με τα εξιτήρια, ενώ σταθεροποιημένη είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ. Ωστόσο, η πληρότητα σε αυτές φθάνει το 83% στην Επικράτεια, στην Αττική το 77% και το 91% στην Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε, ότι αυτοί οι αριθμοί καταγράφονται μετά από πέντε εβδομάδες lockdown και διερωτήθηκε, εάν με αυτά τα στοιχεία είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε άρση των περιοριστικών μέτρων και άνοιγμα της αγοράς. Ο υπουργός κάλεσε όλους να αναλογιστούν, αν υπάρξει τρίτο κύμα, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, μετά από μία χαλάρωση των μέτρων, που θα νοσηλευτούν οι ασθενείς που θα προκύψουν με τα παραπάνω στοιχεία, όταν ο μέσος όρος παραμονής σε ΜΕΘ είναι 15 ημέρες και ο μέσος όρος ημερών διασωλήνωσης 10 με 11.

Καταλήγοντας τόνισε, ότι καταννοεί την οικονομική πίεση, την αγωνία της αγοράς και την αβεβαιότητα της μέσης ελληνικής οικογένειας, ωστόσο υπογράμμισε, ότι έχει σημασία, αν θα επιλέξουμε την αλληλεγγύη σε αυτούς τους ανθρώπους που νοσηλεύονται και στην τρίτη ηλικία που είναι η πιο ευάλωτη ή αν θα επιλέξουμε το ατομικό μας συμφέρον. "Ας πάμε λίγο πιο πίσω τον παραδοσιακό εορτασμό και την ανταλλαγή δώρων", είπε ο κ. Κικίλιας, αφήνοντας να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς, ότι πιθανότατα το lockdown θα διαρκέσει και μετά την Πρωτοχρονιά.