Μόσιαλος: Η κανονικότητα στις ζωές μας θα επανέλθει σταδιακά

Μόσιαλος: Η κανονικότητα στις ζωές μας θα επανέλθει σταδιακά

«Αν ανοίξουν τα πάντα ταυτόχρονα δεν θα μπορέσουμε να ανακόψουμε το κύμα της πανδημίας»

«Το άνοιγμα της οικονομίας πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, δεδομένου ότι η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα», τόνισε ο Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας LSE, κ. Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ3.

Όπως επισήμανε ο κ. Μόσιαλος, εφόσον το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. «Εάν ανοίξουν τα πάντα ταυτόχρονα, δεν θα μπορέσουμε να ανακόψουμε το κύμα της πανδημίας, καθώς αν και έχει σταθεροποιηθεί κάπως ο αριθμός των κρουσμάτων, δεν έχει μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ αλλά και ο αριθμός των θανάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Με τους εμβολιασμούς που αρχίζουν στις αρχές του 2021 στην Ελλάδα, θα δούμε κάποια βελτίωση στην πορεία της επιδημίας, είπε ο κ. Μόσιαλος, και η κανονικότητα στις ζωές μας θα επανέλθει σταδιακά.

Εξήγησε ότι δεν θα εμβολιαστούν τα παιδιά, διότι, αφενός, δεν έχουν μπει στις κλινικές δοκιμές, αφετέρου αντέχουν στη νόσο, με την θνητότητα στα κάτω των 10 ετών να προσεγγίζει το 0, ενώ είναι ελάχιστη για τα παιδιά, ηλικίας 10-18 ετών.

Το εμβόλιο, διευκρίνισε, δεν θα χορηγηθεί ούτε στις εγκύους, διότι επίσης δεν υπάρχουν στοιχεία από κλινικές δοκιμές.