Στην Ελλάδα το φάρμακο αντισωμάτων που έλαβε ο Τραμπ- Ποιοι θα το χορηγηθούν

Στην Ελλάδα το φάρμακο αντισωμάτων που έλαβε ο Τραμπ- Ποιοι θα το χορηγηθούν

Σε πόσα νοσοκομεία θα φτάσει- Τι αφορούν οι κλινικές του μελέτες

Ο ΕΟΦ ενέκρινε την δοκιμή του φαρμάκου των μονοκλονικών αντισωμάτων στην Ελλάδα το οποίο είχε χορηγηθεί και στον Ντόναλντ Τραμπ και οι κλινικές μελέτες πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Το φάρμακο που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια της Regeneron στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει στην χώρα μας και θα σταλεί σε 5 νοσοκομεία της χώρας μας.  Σε 2 νοσοκομεία στην Αττική και σε 3 στην περιφέρεια.

Ο ΕΟΦ τις επόμενες ώρες αναμένεται να λάβει από τις ΗΠΑ το ειδικό πρωτόκολλο που θα γράφει με λεπτομέρεια και την δοσολογία αλλά θα λέει και ποιος είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων στην συγκεκριμένη μελέτη και ποια είναι τα κριτήρια που αυτοί πρέπει να πληρούν.

Το φάρμακο αυτό, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, δεν θα το παίρνουν όλοι και χορηγείται μόνο στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες στην χώρα μας θα γίνουν 2 μελέτες. Η μία θα έχει να κάνει με ασθενείς που έχουν ήπια έως μέτριας βαρύτητας συμπτώματα άνω των 12 ετών.

Η δεύτερη μελέτη έχει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα χορηγείται σε στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν μπορεί το συγκεκριμένο φάρμακο να έχει και προφυλαχτική δράση.

Νωρίτερα, ο Προέδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι έρχεται σήμερα στην Ελλάδα για κλινική μελέτη μια από τις δυο θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων και θα ζητηθεί από ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται  στα νοσοκομεία- αλλά όχι σε βαριά κατάσταση - να συμμετάσχουν δοκιμαστικά στην χορήγησή του.

Όσον αφορά την τιμή του ο κ. Φιλίππου διευκρίνισε ότι αυτή  θα καθοριστεί από την στιγμή που θα εγκριθεί το φάρμακο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Όσον αφορά το εμβόλιο της Pfizer ο Προέδρος του ΕΟΦ ανέφερε ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα μπορούν να ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουάριου από την στιγμή που θα πάρει έγκριση  από τοn Ευρωπαϊκό Οργανισμό τέλη Δεκέμβριου, όπως έχει προγραμματιστεί.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορονοϊό

Παρακαλούμε περιμένετε ...