Σύψας: Τέλος άνοιξης με αρχές καλοκαιριού θα χαλαρώσουμε λόγω εμβολιασμών

Σύψας: Τέλος άνοιξης με αρχές καλοκαιριού θα χαλαρώσουμε λόγω εμβολιασμών

«Όταν ανοίξει η κοινωνία την ίδια μέρα θα αρχίσει ξανά η μετάδοση του ιού»

Μόνο το lockdown φαντάζει ως το μόνο αποτελεσματικό μέσο κατά του κορονοϊού, αναφέρει ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Σύψας.

«Η διασκέδαση δυστυχώς είναι υπερμεταδότης του ιού. Όταν ανοίξει η κοινωνία, όσο ανοίξει, την ίδια μέρα θα αρχίσει ξανά η μετάδοση του ιού και η διασπορά του και μετά από δύο εβδομάδες θα δούμε πάλι αύξηση των κρουσμάτων. Συνεπώς δεν είναι τόσο εύκολο κι απλό να ανοίξουν τα πάντα. Πρέπει να ανοίγει μόνο ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο και εφ΄ οσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και κυρίως το σύστημα υγείας» τονίζει, ενώ αναφέρει πως το lockdown είναι το μόνο σίγουρο μέσα αποτροπή της διασποράς.

Υπογράμμισε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί κι αγανακτήσει, συνεπώς δεν θα πρέπει να πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα αλλά να τηρήσουμε αυτά που ισχύουν και επισήμανε ότι οι πολίτες θα πρέπει να πουν «όχι» στην κατάχρηση των SMS και στις συγκεντρώσεις στα σπίτια.

Το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown «ακορντεόν» και στόχος είναι, έστω με αυτήν την λύση, να φθάσουμε στην άνοιξη χωρίς απώλειες.

«Τέλος άνοιξης με αρχές καλοκαιριού θα χαλαρώσουμε λόγω εμβολιασμών», ενώ προεξόφλησε πως τον Ιανουάριο θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί, ενώ μέτρα θα έχουμε μέχρι το καλοκαίρι.