Παπαευαγγέλου: Αναμένουμε συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ και τις επόμενες 7-14 μέρες

Παπαευαγγέλου: Αναμένουμε συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ και τις επόμενες 7-14 μέρες

Ξεκαθάρισε ότι δεν έχει γίνει συζήτηση στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την άρση του lockdown

Πίεση στο σύστημα υγείας και τις επόμενες 7-14 ημέρες προέβλεψε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού στη χώρα μας.

Όπως επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου, μπορεί τις τελευταίες ημέρες να καταγράφεται μείωση της καμπύλης νέων κρουσμάτων, ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 4.500 ασθενείς, εκ των οποίων το 1/4 στην Θεσσαλονίκη, ενώ υπολογίζεται ότι έχουμε περίπου 25.000 ενεργά κρούσματα.

Η μείωση των κρουσμάτων έχει βραδύτερο ρυθμό απ’ όσο περίμεναν οι ειδικοί μετά από τρεις εβδομάδες lockdown, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ενώ τόνισε, ότι βλέπουμε σε κάποιες περιοχές αύξηση. Πιθανολογείτε, όπως είπε, ότι τουλάχιστον εν μέρει, αυτό οφείλεται σε κάποιες συρροές κρουσμάτων σε διάφορες κλειστές δομές που επιβαρύνουν σημαντικά τον επιδημιολογικό χάρτη.

Στα 48 έτη η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, σημειώνεται αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, που σήμερα υπολογίζεται στα 48 χρόνια. Το ποσοστό ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας των 65 ετών που νόσησαν αυτή την εβδομάδα, παραμένει υψηλό. «Έχουμε περίπου 3.200 νέα κρούσματα στην ηλικιακή αυτή ομάδα, γεγονός που σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίζει να πιέζεται» και φαίνεται ότι «θα συνεχίσει να πιέζεται και περαιτέρω και την επόμενη εβδομάδα» είπε.

Η πληρότητα κλινών ΜΕΘ αγγίζει το 88%

Η κ. Παπαευαγγέλου μίλησε για πληρότητα των ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα και ανέφερε ότι στην επικράτεια η πληρότητα κλινών ΜΕΘ αγγίζει το 88%. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα που βασίζονται σε πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα, υπολογίζεται ότι κατά την διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων περίπου 1.600 ασθενείς θα χρειαστούν να νοσηλευθούν, ενώ εισαγωγή σε ΜΕΘ θα χρειαστούν περίπου 250 άτομα. «Δυστυχώς οι απώλειες ανθρώπων συνεχίζουν να αυξάνονται και υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο έχουμε 85 θανάτους ανά ημέρα».

Βεβιασμένη άρση μέτρων θα είχε αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων δημοσίευσε ένα προβλεπτικό μοντέλο το τι θα συμβεί στην Ευρώπη μετά την άρση των μέτρων και όπως είπε η καθηγήτρια «προέβλεψε ότι μια βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση και απότομη αύξηση των κρουσμάτων και κατ' επέκταση νοσηλειών και θανάτων. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στην κοινωνία και συνεπώς όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση που ζούμε τόσο γρηγορότερα και πιο έντονα θα δούμε την αναζωπύρωση της επιδημίας.

Αντίθετα αν η άρση των μέτρων συμβεί αφού έχει μειωθεί περαιτέρω η διασπορά στην κοινότητα, η όποια αύξηση των κρουσμάτων θα καθυστερήσει και θα γίνει και με χαμηλότερο ρυθμό». Δυστυχώς, είπε, η αποφυγή του συνωστισμού και των συναθροίσεων είναι απαραίτητα. «Ασφαλώς θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας, χωρίς όμως να μπορούμε να ξεχάσουμε, ότι ζούμε στον πυρήνα μιας πανδημίας».