Πυρκαγιά Μάτι: Τα Σινούκ που δεν πέταξαν και τα κρίσιμα έγγραφα

Πυρκαγιά Μάτι: Τα Σινούκ που δεν πέταξαν και τα κρίσιμα έγγραφα

Αίτηση της χήρας Φύτρου για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου - Επικαλείται νέα στοιχεία

Σειρά νέων στοιχείων από τα οποία προκύπτουν εγκληματικά λάθη, παραλείψεις αλλά και παραποίηση κρίσιμων εγγράφων για την τραγωδία στο Μάτι επικαλείται η χήρα του Γρηγόρη Φύτρου, η οποία έχασε τον σύζυγο και τα δυο παιδιά της στη φονική φωτιά στην Ανατολική Αττική, σε αίτηση της ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή ζητώντας την αναβάθμιση της κατηγορίας από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Η Βαρβάρα Φύτρου καταγράφει μαρτυρικές καταθέσεις αλλά και έγγραφα από τα οποία θεωρεί ότι προκύπτουν οι προσπάθειες συγκάλυψης ενεργειών υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής και οδηγούν σε συμπληρωματική δίωξη νέων αξιόποινων πράξεων. «Όλοι γνώριζαν από πριν την κατάσταση» αναφέρει μεταξύ άλλων συμπληρώνοντας πως δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν το μοιραίο. « Είναι δυνατόν τέτοια πραγματικά περιστατικά να
συνιστούν αμέλεια; Αυτή η εγκληματική αδιαφορία για το καθήκον τους προς τους συνανθρώπους μας είναι αμέλεια;» τονίζει.

Στην πολυσέλιδη αίτηση της η κ. Φύτρου υποστηρίζει πως υπήρξε πλαστογραφία του ημερολογίου της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος της 23ης Ιουλίου 2018, στο σημείο που αναγράφεται «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΒΟΥΤΣΑ 37 ρίψεις». Μάλιστα, επικαλείται τις καταθέσεις δυο πυροσβεστών, που ήταν υπεύθυνοι για την τήρηση του ημερολογίου, οι οποίοι διαψεύδουν ότι έγραψαν την συγκεκριμένη φράση «δείχνοντας» ως υπεύθυνο για την προσθήκη τον Διοικητή της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος Γ.Π. ο οποίος, όπως αναφέρει, δεν συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης, αλλά ξεναγούσε μία επισκέπτρια στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος.

«Η αναφορά στο ημερολόγιο είναι ψευδής. Είναι ψευδές ότι έγιναν 37 ρίψεις. Είναι ψευδές ότι ο Γ. Π., κατά τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς, ασχολήθηκε με την κατάσβεση του μετώπου. Η αλήθεια είναι ότι πλαστογράφησε ο Γ.Π. ή ο εντεταλμένος του το ημερολόγιο της ΥΕΜΠΣ, προκειμένου να δημιουργήσει ενώπιόν Σας την ψευδή εντύπωση, ότι ουδόλως επέδειξε δόλια συμπεριφορά και ότι αδιαφόρησε να ασκήσει τα καθήκοντά του.» αναφέρει χαρακτηριστικά στην αίτηση.

Το έγγραφο που επικαλείται στην αίτησή της η κα Φύτρου:

Τα Σινούκ που δεν πέταξαν…

Η χήρα Φύτρου αναφέρεται σε καταθέσεις μαρτύρων από τις οποίες, όπως υπογραμμίζει, προέκυψε ότι από τα 7 ελικόπτερα Σινούκ μόνο ένα πέταξε για να λάβει μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης στις 18:10.

Ένας, μάλιστα, από τους μάρτυρες αποκάλυψε πως « τα μέλη του ΕΣΚΕ ενημερώθηκαν το πρώτον για εντοπισμό ανθρώπων στη θάλασσα από το ΑΣ, το οποίο είχε προηγουμένως ενημερωθεί από τις αντίστοιχες Αρχές της ... Δανίας!!!»

Στη αίτηση της, μάλιστα, παραθέτει και το έγγραφο τα στοιχεία του οποίου επικαλείται:

Αλλά και εκείνο που όπως λέει έχει παραποιηθεί:

Η κρίσιμη σύμβαση συντήρησης των καταγραφικών

Την ίδια ώρα, η κ. Φύτρου καταγγέλλει την νέα σύμβαση που υπεγράφη τον Μάιο του 2020 για την συντήρηση των καταγραφικών μηχανημάτων του ΕΣΚΕ καθώς θεωρεί ότι έδωσε την δυνατότητα να διαγραφούν κρίσιμα στοιχεία από τις επίμαχες τηλεφωνικές.

Σύμφωνα με την αιτούσα « έχει αποδειχθεί πλήρως από δημόσια έγγραφα και μάρτυρες, ότι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν αρκετές ώρες πριν την έναρξη της πυρκαγιάς για: α) τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, β) την επικινδυνότητα της κατάστασης, γ) τις γεωγραφικές συνθήκες και δ) τις δυνατότητες τους για πρόληψη και κατάσβεση, αλλά δεν έδρασαν αποδεχόμενοι το αποτέλεσμα».

«Από «αμέλεια», λοιπόν ενήργησαν όλοι οι ανωτέρω, οι οποίοι ανέγραψαν ψευδείς ώρες απογείωσης των ελικοπτέρων για να καλύψουν τις ευθύνες τους;

Από «αμέλεια» ο Γ.Π., ενώ ξεναγούσε την νεαρή επισκέπτριά του, πλαστογράφησε το ημερολόγιο της ΥΕΜΠΣ;

Από «αμέλεια» προέβησαν σε ψευδείς αναγραφές στο ημερολόγιο του ΓΕΣ;

Από «αμέλεια» φρόντισαν να διαγράψουν από το καταγραφικό του ΕΣΚΕ τις τηλεφωνικές κλήσεις και το περιεχόμενό τους αναφορικά με την 23.7.2018;

Άπαντα τα ανωτέρω κ. Ανακριτά συνιστούν νέα στοιχεία, τα οποία στοιχειοθετούν νέες αξιόποινες πράξεις, όπως ακριβώς ορίζει το άρθρο 250 παρ. 2 ΚΠΔ και οφείλετε να τα ανακοινώσετε στην Εισαγγελία για να προβεί σε αυτά που είναι υποχρεωμένη από τον ΚΠΔ.» καταλήγει το αίτημα της κ. Φύτρου προς τον αρμόδιο ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίτηση έρχεται την ώρα που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο ανακριτής ετοιμάζεται να κλείσει τον κύκλο των απολογιών, καλώντας τρεις ακόμα κατηγορούμενους από την ΕΛ.ΑΣ ενώ παράλληλα αξιολογεί τα διαθέσιμα στοιχεία του που «φωτογραφίζουν» και άλλες αξιόποινες πράξεις, ενδεχομένως και άλλα πρόσωπα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική προστασία. .