Κορονοϊός: Τεράστια η πίεση στα περιφερειακά νοσοκομεία-Οι «κόκκινες» περιοχές της χώρας

Κορονοϊός: Τεράστια η πίεση στα περιφερειακά νοσοκομεία-Οι «κόκκινες» περιοχές της χώρας

Μείωση του κορονοϊού κατά 50% δείχνουν τα λύματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Με τα αρνητικά ρεκόρ να διαδέχονται καθημερινά το ένα το άλλο, η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας- και ειδικά σε αυτά της περιφέρειας- γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική.

Την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.018 νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να είναι 99.306, κάτι που σημαίνει πως την Παρασκευή θα σπάσει το φράγμα των 100.000 κρουσμάτων ενώ με τον σημερινό αριθμό των θανάτων, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 2.000 (σ.σ.: 2001).

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου οι νεκροί έφταναν τους 626, ωστόσο σήμερα οι θάνατοι από Covid-19 φτάνουν τους 2.001. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 26 μέρες έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό 1.375 άνθρωποι.

Άρχισαν οι αεροκομιδές

Το νοσοκομείο της Δράμας, είναι το πρώτο στην ηπειρωτική Ελλάδα που ξέμεινε από Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Νωρίς το πρωί, επιστρατεύτηκε το αεροσκάφος C130 για να πάει στην Καβάλα και να μεταφέρει τους ασθενείς από τη Δράμα, σε 3 νοσοκομεία της Αθήνας..

Το νοσοκομείο της Δράμας, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, διαθέτει 12 κρεβάτια σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.. όλα κατειλημμένα όπως και οι 140 απλές κλίνες που έχουν καλυφθεί από ασθενείς με κορονοϊό.

Η Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας, Παρθένα Κιορτεβε, ανέφερε στον ΣΚΑΪ, ότι οι ασθενείς αυτοί ήταν διασωληνωμένοι όλο το βράδυ στο χώρο του χειρουργείου, με φορητούς αναπνευστήρες, κ δεν μπορούσε να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ σε όλη τη βόρεια Ελλάδα.

Οι 2 είναι 76 ετών και ο τρίτος 75 ενώ και οι 3 νοσούν βαριά. Μεταφέρθηκαν μέσα σε αυτές τις ειδικές κάψουλες υπό την επίβλεψη γιατρών και διασωστών του ΕΚΑΒ.

Το απόγευμα, το C130 προσγειώθηκε στην Ελευσίνα και οι 3 ασθενείς μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό, το Σωτηρία και το Αττικόν, αντίστοιχα.

Aυτή την στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Δράμας διασωληνωμένοι 3 ασθενείς 2 άνδρες και 1 γυναίκα στα χειρουργεία όμως γιατί δεν υπάρχουν κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ.

Εάν αυτά τα κρεβάτια δεν βρεθούν μέχρι αύριο το πρωί θα ξεκινήσει η μεταφορά τους σε άλλες πόλεις είτε με αεροδιακομιδές ή με ασθενοφόρο σε όμορους νομούς.

Με C130 μεταφέρθηκαν και 2 ασθενείς από τη Ρόδο, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Συνολικά 86 ασθενείς νοσηλεύονται με κορονοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης. Κρεβάτια ΜΕΘ υπάρχουν ακόμα κενά, ωστόσο στο νησί η κατάσταση αρχίζει κ φτάνει στα όρια της..
Συνολικά 86 ασθενείς νοσηλεύονται με κορονοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης. Κρεβάτια ΜΕΘ υπάρχουν ακόμα κενά, ωστόσο στο νησί η κατάσταση αρχίζει κ φτάνει στα όρια της..

Ο Διοικητής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Γιώργος Χαλκιαδάκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ, πως εκτός αυτών των 2, προχθές είχε έρθει ένας άλλος ασθενής από τη Λήμνο, ο οποίος και αυτός νοσηλεύεται στη ΜΕΘ, λόγω κορωνοϊού επίσης, σοβαρή κατάσταση.

Και στην Άνδρο, επιστρατεύτηκε ελικόπτερο Super Puma, για να μεταφέρει ασθενή με κορονοϊό, μέσα σε ειδική κάψουλα, σε νοσοκομείο της Αθήνας ενώ και ένας 55χρονος διακομίστηκε από την Πάτμο, στη Ρόδο..

Οι περιοχές που «τρομάζουν» τις αρχές

Οι περιοχές που βρίσκονται – επιδημιολογικά – στο «κόκκινο» και προκαλούν έντονη ανησυχία στις αρχές είναι: η Θεσσαλονίκη, που έχει 6245 ενεργά κρούσματα. με 15612 επαφές. Οι Σέρρες με 783 κρούσματα και 1957 στενές επαγές. Η Λέσβος με 278 κρούσματα και 695 επαφές. Η Λάρισα με 1327 κρούσματα και 3317 επαφές. Η Μαγνησία με με 739 και 1847 αντίστοιχα, Η Αιτωλοακαρνανία με 252 ενεργά κρούσματα και 630 στενές επαφές, και η Αχαΐα με 314 και 785.

Τα λύματα πάντως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δείχνουν μείωση του κορονοϊού κατά 50% τις τελευταίες ημέρες.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορονοϊό