Κορονοϊός: Στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για το lockdown – Τι προβλέπει ο σχεδιασμός

Κορονοϊός: Στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για το lockdown – Τι προβλέπει ο σχεδιασμός

Πιθανή παράταση για μία ή δύο εβδομάδες με σταδιακό άνοιγμα - Ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό

Στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το χρονοδιάγραμμα της εξόδου από το καθολικό lockdown, που ήδη διανύει την τρίτη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών της χώρας. Αυτή τη στιγμή πάντως, όπως επισημαίνουν με δημόσιες δηλώσεις τους κυβερνητικά στελέχη, με βάση τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί, δεν είναι ρεαλιστικός ο στόχος της άρσης των περιοριστικών μέτρων από την 1η Δεκεμβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι πιθανότερες ημερομηνίες για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας από το lockdown, είναι η 7η και η 14η Δεκεμβρίου. Πρώτα θα επαναλειτουργήσουν οι δραστηριότητές εκείνες, που θεωρούνται ότι έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως τα σχολεία, ενώ οι εισηγήσεις των ειδικών θα κρίνουν, κατά πόσο θα γίνει ένα οριζόντιο άνοιγμα ή ένα άνοιγμα ανάλογα με τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Θα ακολουθήσει χρονικά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, κατά πάσα πιθανότητα στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ το σχέδιο είναι να ανοίξει και η εστίαση πριν τις γιορτές, πιθανόν μία εβδομάδα αργότερα, με περιορισμό στον αριθμό των ατόμων. Το άνοιγμα της εστίασης ενδεχομένως να συμπαρασύρει και το χρονικό πλαίσιο της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή να πάει πιο αργά, στις 23:00 ή και τα μεσάνυχτα.

Σίγουρα πάντως, σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρέπει να θεωρούνται δύο δεδομένα, ενόψει της εορταστικής περιόδου. Πρώτον, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα της νυχτερινής διασκέδασης. Δεύτερον, είναι δύσκολο να αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων από νομό σε νομό, προκειμένου να μην υπάρχει διασπορά της πανδημίας.

Δεν αποκλείεται δε, ο πρωθυπουργός να απευθυνθεί με νέο τηλεοπτικό του μήνυμα στους πολίτες την Παρασκευή ή την Δευτέρα, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα επόμενα βήματα του κυβερνητικού σχεδιασμού.