Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία της Δ. Μακεδονίας- Γέμισαν οι ΜΕΘ

Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία της Δ. Μακεδονίας- Γέμισαν οι ΜΕΘ

Τα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας έχουν καταληφθεί από περιστατικά covid-19

Ασφυκτική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στα πέντε νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, χωρίς κανένα κρεβάτι ΜΕΘ,  με την μεγαλύτερη πίεση να δέχονται τα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας που έχουν καταληφθεί από περιστατικά covid-19, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Και ενώ μόλις χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με τις κλίνες ΜΕΘ από την ΠΟΕΔΗΝ, όπου εμφανιζόταν ένα κρεβάτι στην 3η ΥΠΕ, όπου ανήκουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα των Π.Ε Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας και Καστοριάς, σήμερα δεν υπάρχει καμία. Με τις διακομιδές των σοβαρών περιστατικών από τη Δυτική Μακεδονία, να γίνονται προς το Ιπποκράτειο, το Παπανικολάου και το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο διαθέτει 16 κλίνες, τη Λάρισα και άλλες όμορες περιοχές, αφού η Δυτική Μακεδονία διαθέτει μόλις δύο κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο.

Η χθεσινή νύχτα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με περιστατικά να μεταφέρονται και από την περιοχή της Έδεσσας. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μια 27χρονη που νοσηλευόταν στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης, χρειάστηκε να διασωληνωθεί αναζητώντας κρεβάτι ΜΕΘ μέχρι της 2 τα μεσάνυχτα. Τελικά βρέθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και διακομίστηκε  σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, 46 περιστατικά covid-19, νοσηλεύονται σήμερα στο «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, με την διαθεσιμότητα των κρεβατιών από 55 να φτάνουν στα 80 που θα διατεθούν στο σύστημα μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.

Στο Νοσοκομείο Κοζάνης  στο σύνολο των 60 κρεβατιών, νοσηλεύονται σήμερα 45 θετικά κρούσματα κορονοϊού και 10 ύποπτα.

Στο Νοσοκομείο Γρεβενών νοσηλεύονται 33 άτομα, όπου και εκεί ο αριθμός των κλινών για covid 19 αυξάνεται με την επέκταση και την χρήση από άλλες κλινικές. Η πίεση που δέχεται είναι μεγάλη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θετικοί βρέθηκαν γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό, όπως και η διοικήτρια του Νοσοκομείου, Ευτυχία Καπάτου, η οποία η ίδια ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετική και παραμένει σε καραντίνα.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται σήμερα τα rapid test στην πόλη των Γρεβενών σε διερχόμενους οδηγούς.

Στη Χαλκιδική, οριακή είναι η κατάσταση στο σύστημα υγείας, εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται, λόγω πανδημίας. Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μάριος Πυρπασόπουλος, περιέγραψε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, την ανησυχία του ιατρικού προσωπικού, καθώς οι εισαγωγές στο νοσοκομείο είναι πλέον περισσότερες από τα εξιτήρια.

Όπως εξήγησε ο κ. Πυρπασόπουλος, για την ώρα, η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι ελεγχόμενη, λόγω των υπεράνθρωπων προσπαθειών γιατρών και νοσηλευτών. Ωστόσο, εάν λάβει κανείς υπόψιν του το γεγονός ότι ημερησίως γίνονται 10–15 νέες εισαγωγές ασθενών με covid–19, καθώς και το ότι η κάθε νοσηλεία διαρκεί περίπου 20 ημέρες, μπορεί να καταλάβει ότι συσσωρεύονται οι ασθενείς, συνεπώς αυξάνεται και ο αριθμός τους, και σε λίγο το νοσοκομείο δεν θα έχει διαθέσιμες κλίνες.

Αυτή τη στιγμή, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, σε 60 ασθενείς αντιστοιχούν 4 γιατροί, ο ένας εκ των οποίων μάλιστα, βρίσκεται σε καραντίνα.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορονοϊό

Παρακαλούμε περιμένετε ...