Μια ανάσα από τη Ρόδο έφτασε το Oruc Reis

Μια ανάσα από τη Ρόδο έφτασε το Oruc Reis

Στα Κατεχόμενα αναμένεται ο Ερντογάν

Σε απόσταση μικρότερη από 20 μίλια ανατολικά της Ρόδου πλέει το Oruc Reis, με βάση την εν εξελίξει τουρκική Navtex που εκπνέει στις 23 Νοεμβρίου και ενώ χθες το απόγευμα είχε πλησιάσει ακόμη και στα 12 μίλια.

Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται στα κατεχόμενα ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος θα φθάσει στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στις 11 το πρωί, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα μεταβεί στο μνημείο του Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Νωρίτερα αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, με αφορμή την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια, είχε στείλει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η ενέργεια αυτή προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Την καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο», επισημαίνει συγκεκριμένα η Αθήνα.

Η ΕΕ υπόψιν προτρέπει την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια και την καλεί σε άμεση αντιστροφή των πρόσφατων δράσεων της, συμβάλλοντας στην εξεύρεση διαρκών λύσεων, με καλή πίστη για την οικοδόμηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου για την επίτευξη ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) Πίτερ Στάνο στο ΚΥΠΕ.

«Έχουμε επικοινωνήσει με τις τουρκικές αρχές σε διαφορετικά επίπεδα για να εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας για τις δράσεις στα Βαρώσια και το νέο τουρκικό τηλεγράφημα πλοήγησης (Navtex) για το σκάφος σεισμικών ερευνών Oruc Reis», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ για τα Βαρώσια.

Πηγή: dimokratiki.gr