Σε επιφυλακή οι Αρχές για την Επέτειο του Πολυτεχνείου: Απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων μέχρι τις 18/11

Σε επιφυλακή οι Αρχές για την Επέτειο του Πολυτεχνείου: Απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων μέχρι τις 18/11

Τι προβλέπεται για τους παραβάτες

Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κοροναϊού COVID-19, με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Νέα μέτρα από την Δευτέρα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα φέρνει η αναστολή λειτουργίας των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, αλλά και τις αλλαγές που επιφέρει η αναστολή λειτουργίας των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στους εργαζόμενους γονείς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στους εργαζόμενους στο χώρο της εκπαίδευσης στους ΟΤΑ, ανέπτυξαν οι υπουργοί Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όσον αφορά στους μαθητές, από την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου ξεκινά η σύγχρονη τηλεκπαίδευση για δημοτικά και νηπιαγωγεία, η οποία είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά, ενώ από Δευτέρα 16 Νοεμβρίου θα προβάλλεται από την ΕΡΤ2 η Εκπαιδευτική Τηλεόραση. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, οι μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους με δύο τρόπους, συμπληρωματικούς ο ένας προς τον άλλον, με την «Εκπαιδευτική Τηλεόραση» και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση.

Εκπαιδευτική Τηλεόραση

Από το πρωί της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου 2020 στις 9 π.μ. θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Το πρόγραμμα των μαθημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο Κυριακή.

Σύγχρονη τηλεκπαίδευση

Από την ερχόμενη Δευτέρα επίσης, η διεύθυνση του κάθε σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου.

Η τηλεκπαίδευση για τις δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30 λεπτά, μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και θα πραγματοποιείται από τις 14:00 έως τις 17:00 για τα δημοτικά και από τις 14:00 έως τις 16:20 για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών 10λεπτων διαλειμμάτων. Οδηγίες έχουν αρχίσει να αποστέλλονται σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας, ώστε να ακολουθήσουν δύο ημέρες προσαρμογής, πριν από την έναρξη των ψηφιακών μαθημάτων την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι, εφόσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν θα υπάρχει χρέωση δεδομένων (data). Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση.

Τι ισχύει για εργαζόμενους γονείς και ΟΤΑ

Για τα νέα μέτρα και το νέο καθεστώς που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στο Δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, λόγω της αναστολής λειτουργίας των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που επηρεάζει τους εργαζόμενους γονείς -και όχι μόνο- , ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα ισχύουν τα εξής:

- Λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό.
- Τηλεργασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό και σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50%.
- Όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα μείνουν σπίτι, είτε με τηλεργασία, είτε με ειδική άδεια.
- Οι γονείς μπορούν να μείνουν σπίτι, είτε με ωράριο μειωμένο κατά 25%, είτε με συνεννόηση με την εργοδοία, είτε με χρήση ειδικής άδειας, ώστε ο ένας από τους δύο γονείς να είναι σπίτι με τα παιδιά του.

Για το προσωπικό των δημοτικών παιδικών σταθμών, τις καθαρίστριες των σχολείων, αλλά και τους υπαλλήλους σε άλλα νομικά πρόσωπα των Δήμων που παραμένουν κλειστά, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, θα αξιοποιηθούν από τους Δήμους σε άλλες κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες, ιδίως στο «Βοήθεια στο Σπίτι».

Για τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς είπε, ότι εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, δηλαδή παρέχεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ, ανάλογη των ημερών που μένουν κλειστοί οι σταθμοί και συμμετοχή στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή με υποχρέωση επιστροφής του 50% για τους ιδιοκτήτες των σταθμών.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό