Κλειστά σχολεία: Τα σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι – Το Σάββατο οι ανακοινώσεις

Κλειστά σχολεία: Τα σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι – Το Σάββατο οι ανακοινώσεις

Η ενημέρωση στα ιδιωτικά για «λουκέτο»- Η συνεδρίαση της επιτροπής που πρόκρινε το κλείσιμο των δημοτικών

Όπως ανακοινώθηκε στην ενημέρωση του υπ. Υγείας για τον κοροναϊό, οι τελικές αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων (δημοτικών, νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών και ειδικών σχολείων), θα ανακοινωθούν αύριο Σάββατο 14 Νοεμβρίου, με την ενημέρωση από την υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως να ακυρώνεται την τελευταία στιγμή.

Όπως έγινε γνωστό, ο λόγος ήταν ότι η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δεν είχε ολοκληρωθεί με την η κυβέρνηση να αναμένει την εισήγηση της επιτροπής προκειμένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις της, οι οποίες θα ανακοινωθούν αύριο από την κ. Κεραμέως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ είχε «κλειδώσει» η απόφαση, η κυβέρνηση κάνει δεύτερες σκέψεις για το αν θα ληφθεί σε πανελλαδικό επίπεδο.

Τα τρία διαφορετικά σενάρια

Τα τρία σενάρια για τις ανακοινώσεις ήταν:

  • «λουκέτο» στα δημοτικά σχολεία νηπιαγωγεία κλπ μόνο για τη Θεσσαλονίκη
  • το κλείσιμο των δημοτικών ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα, και κάποιες περιοχές της Θεσσαλίας
  • και το κλείσιμο των δημοτικών σε όλη τη χώρα, που τελικά προκρίθηκε.

H απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων έκλινε προς το να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία, τόνισε αργότερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσακρής, παρότι όπως ξέρουμε οι μικροί μαθητές δεν συμβάλλουν ιδιαίτερα στην εξάπλωση της επιδημίας, για τη συγκεκριμένη εισήγηση ρόλο έπαιξε η κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από τη λειτουργία των σχολείων και αφορά, μεταξύ άλλων, γονείς και ηλικιωμένους, οπότε το μέτρο που προτείνουν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κινητικότητας.

«Να μην ξεχάσουμε ότι αυτή τη φορά η κινητικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη σε αυτό το lockdown στη χώρα μας σε σχέση με αυτή που παρατηρήθηκε στο πρώτο για διάφορους λόγους λειτουργίας της οικονομίας» ανέφερε.

Η απόφαση των ειδικών συνέκλινε στο να κλείσουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα γιατί αν και η Βόρεια Ελλάδα είναι στο «κόκκινο», είναι πολύ πιθανό τις επόμενες μέρες ο χάρτης να αλλάξει και παράλληλα είναι και ένα μήνυμα γενικότερα στην κοινωνία για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, υπογράμμισε το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Η καθολική αναστολή της λειτουργίας των σχολείων θα οδηγήσει στην τηλεκπαίδευση για όλους τους μαθητές και στην εκπαιδευτική τηλεόραση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, έχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω από 220 μαθήματα που έγιναν εκ του μηδενός,  ενώ χτίστηκε μια βιβλιοθήκη πάνω στην εθελοντική προσφορά καθηγητών, η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΡΤ για την προβολή εκπαιδευτικών επεισοδίων.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες τα ιδιωτικά σχολεία έχουν ενημερωθεί για «λουκέτο» και ήδη γίνονται οι απαραίτητες διεργασίες για την εκ νέου προετοιμασία των μαθητών που θα περάσουν στην τηλεκπαίδευση. Αντίστοιχα, νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο για τις άδειες ειδικού σκοπού που προβλέπονται στους γονείς που υπηρετούν τον δημόσιο τομέα.