Κορονοϊός: Το έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης για τις ΜΕΘ – Διακομιδές σε άλλες περιφέρειες, στρατιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές

Κορονοϊός: Το έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης για τις ΜΕΘ – Διακομιδές σε άλλες περιφέρειες, στρατιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές

35-37%  η θνητότητα στις ΜΕΘ COVID-19

Αν χρειαστεί θα γίνουν διακομιδές και σε άλλες περιφέρειες, καθώς συνεχίζεται με δραματικούς ρυθμούς η αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Στο έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης θα μετατραπούν υφιστάμενες κλίνες σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας, ώστε να αυξηθούν κατά 50 στις ΜΕΘ.

43 ΜΕΘ για Cοvid-19 δημιουργήθηκαν το Αύγουστο και 75 τον Οκτώβριο στην Θεσσαλονίκη. Σήμερα λειτουργούν 233 και έχουν γεμίσει όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

35-37%  η θνητότητα στις ΜΕΘ COVID-19

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν 4 στους 10 από  όσους μπαίνουν στην εντατική  δεν τα καταφέρνουν, όπως δηλώνει η Διευθύντρια της ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, Αναστασία Κοτανίδου.  Η θνητότητα στην Ελλάδα είναι 60 ασθενείς  ανά εκατομμύριο πολύ καλό ποσοστό σε σχέση με Ευρώπη – ΗΠΑ.

Οι ΜΕΘ στην Ελλάδα από 557 τον Ιούλιο του 2019 σήμερα είναι 1082 και ως το τέλος του έτους θα προοστεθουν άλλες 234.

Το σχέδιο του Υπουργείου υγείας προβλέπει διακομιδές σε άλλες περιφέρειες καθώς αναμένεται πολύ γρηγορά να γεμίσουν και οι 50 νέες ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης.

«Υπάρχει στρατηγικό σχέδιο για μεταφορά από περιφέρεια σε περιφέρεια αν χρειαστεί» τονισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Τα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα όμως είναι σε μεγάλη πίεση. Στη Λάρισα η κατάσταση είναι ήδη ασφυκτική με τις εισαγωγές στο νοσοκομείο να αυξάνονται επικίνδυνα.

Στην Πάτρα μεταφέρονται περιστατικά από την Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Στη μάχη, αν χρειαστεί, η κυβέρνησης θα ρίξει τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ θα αυξηθούν οι θέσεις που διαθέτουν οι ιδιωτικές κλινικές.

‘Ηδη στην Θεσσαλονίκη έχει ξεκινήσει η μεταφορά ασθενών από δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές.

Το Υπουργείο Υγείας ποντάρει πολλά και στην ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, ακόμη και των συνταξιούχων στις ειδικότητες εντατικολόγων και αναισθησιολόγων.

Η μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία αναμένεται πάντως ότι θα ενταθεί το επόμενο δεκαήμερο.