Κορονοϊός: Δύσκολο χειμώνα προβλέπουν οι επιστήμονες – Πιθανά νέα μέτρα μετά την άρση του lockdown

Κορονοϊός: Δύσκολο χειμώνα προβλέπουν οι επιστήμονες – Πιθανά νέα μέτρα μετά την άρση του lockdown

Παρά τα ενθαρρυντικά νέα για το εμβόλιο, επισημαίνουν ότι έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας

Πιθανό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα λίγες εβδομάδες μετά την άρση του lockdown, ενδεχομένως και ένα νέο lockdown, άφησαν τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας κοροναϊού στη χώρα μας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου «όλοι έχουμε καταλάβει, ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα, όπου ενδέχεται μετά την άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί, να έχουμε ξανά νέα μέτρα λίγες εβδομάδες αργότερα». Ενώ ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε από την πλευρά του, ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να οπλιστούμε με υπομονή μέχρι τον εμβολιασμό» συμπληρώνοντας ότι «η επάνοδος στην κανονικότητα δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Και ακόμα έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε».

Η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε επιβεβλημένο το δεύτερο lockdown, λόγω της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων και κυρίως λόγω των δεικτών του αριθμού των διασωληνωμένων και των ασθενών που καταλήγουν, οι οποίοι υπερδιπλασιάστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Τόνισε δε, ότι η βασική διαφορά από το πρώτο lockdown, είναι ότι η κοινωνία είναι κουρασμένη από τους περιορισμούς, για να σπεύσει να συμπληρώσει, ότι «φαίνεται ότι από τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και απ' όλους μαζί εξαρτάται πως θα ζήσουμε φέτος τις γιορτές, αλλά και το 2021».

Εφόσον τα μέτρα εφαρμοστούν απ' όλους, όπως είπε, αναμένεται μέσα στις επόμενες 15 μέρες να δούμε μείωση των νέων κρουσμάτων και εν συνεχεία μείωση των νοσηλευόμενων ασθενών. «Αντίθετα, δεν αναμένουμε άμεσα αποτελέσματα με τους διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, αφού η διάρκεια νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες. Και δυστυχώς αναμένουμε αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ τις επόμενες μέρες» πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η μεγάλη διασπορά στην κοινότητα σήμερα έχει γίνει κατανοητή από τους περισσότερους και πρέπει όλοι να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα ατομικής προστασίας σε κάθε συναναστροφή μας, προκειμένου να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο και να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες. Είναι ενθαρρυντικό πρόσθεσε, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχει συνειδητοποιήσει ότι η ατομική ευθύνη είναι καθοριστικής σημασίας.

Απευθυνόμενη σε όσους έφυγαν από την Αττική για την επαρχία, συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς όπως είπε, το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής είναι ιδιαίτερα υψηλό και σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δούμε αύξηση κρουσμάτων σε επαρχιακές πόλεις. Θύμισε ότι η χρήση μάσκας ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους είναι επιβεβλημένη.

Παρακολούθηση της υγείας των χρονίως πασχόντων

Ιδιαίτερη σημασία, όπως είπε, δίνεται κατά την διάρκεια τους δεύτερου lockdown στη συνέχιση της ιατρικής παρακολούθησης των χρονίως πασχόντων. Τα τακτικά ιατρεία παραμένουν ανοιχτά και διαβεβαίωσε, ότι τα ιατρεία και τα νοσοκομεία είναι ασφαλή και οι πολίτες δεν θα πρέπει να παραμελούν την υγεία τους. Ανέφερε ότι από την προηγούμενη άνοιξη, πολλά είναι τα παραδείγματα για ομάδες ασθενών με υποκείμενα νοσήματα, που απέφευγαν να επισκεφθούν τον γιατρό τους με το φόβο μη κολλήσουν Covid-19.

Αναφέρθηκε σε αποτελέσματα έρευνας που έδειξε, ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου επιδημικού κύματος στο κέντρο του Λονδίνου, αυξήθηκαν σημαντικά οι επιπλοκές κύησης, επειδή οι γυναίκες φοβόντουσαν να επισκεφθούν τον γιατρό τους. Ως παιδίατρος, έκανε έκκληση οι γονείς να επισκέπτονται το γιατρό τους για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των παιδιών και την έγκαιρη χορήγηση του βασικού εμβολιασμού.

Εικόνα δυναμικής εκθετικής αύξησης της επιδημίας στην Ελλάδα

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε, ότι η επιδημία στην Ελλάδα διατηρεί την εικόνα δυναμικής εκθετικής αύξησης και κινείται σε επίπεδα υψηλότερα των 2.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας και ανάλογη πίεση και στο σύστημα υγείας.

Πρόσθεσε ότι η ψαλίδα μεταξύ των ομάδων 19-39 και 40-65 έχει κλείσει και παρουσίασαν χθες την ίδια επίπτωση μετά από σχεδόν ένα μήνα, δηλαδή περίπου 400 νέες διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Οι ηλικίες 1-18 παραμένουν σταθεροποιημένες, ενώ των πάνω των 65 παρουσιάζουν μικρή σχετική αύξηση.

Χαρακτήρισε δε και ο ίδιος επιβεβλημένο το δεύτερο lockdown, επισημαίνοντας ότι πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν λάβει αυστηρά μέτρα περιορισμού και έχουν προχωρήσει σε lockdown ή απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Ενδεικτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Τσεχία εφαρμόζουν τέτοια μέτρα.

Ενθαρρυντικά τα νέα για εμβόλιο

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στις σημερινές ανακοινώσεις για το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech και το οποίο φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό κατά 90% στην προστασία από την Covid-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία είναι και η τελευταία φάση πριν από την αίτηση χορήγησης αδείας. Όπως είπε, η εταιρία σκοπεύει να προχωρήσει σε αίτημα για επείγουσα έγκριση από τον FDA, μετά την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

«Τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά, ωστόσο οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, είναι ακόμα τεράστιες και έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε», είπε. Πρόσθεσε ότι οι ανακοινώσεις του εμβολίου «μας δίνουν ένα φως στο τούνελ της πανδημίας, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η επιδημία έχει εκρηκτικές δυνατότητες και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορεί να αλλάξει δραματικά την επιδημιολογική κατάσταση».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό