Πρόβλεψη για 2.500 ημερήσια κρούσματα το επόμενο διάστημα – Το νέο μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι

Πρόβλεψη για 2.500 ημερήσια κρούσματα το επόμενο διάστημα – Το νέο μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι

Κρίσιμο το επόμενο 10ήμερο σύμφωνα με τους επιστήμονες

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ειδικοί για τη μείωση των κρουσμάτων κοροναϊού με τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, προβλέποντας ότι τις επόμενες ημέρες θα βλέπουμε αριθμούς πάνω από τα 2.000 κρούσματα την ημέρα.

Μάλιστα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, προέβλεψε ότι μπορεί να δούμε και 2.500 κρούσματα την ημέρα το επόμενο διάστημα. Όπως είπε μιλώντας στο Mega «θα συνεχίσουμε να βλέπουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων και τις επόμενες μέρες», για να προσθέσει «μετά, εφόσον τα μέτρα υλοποιηθούν σωστά και είναι επαρκή, θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια ελάττωση».

Ο καθηγητής σημείωσε, ότι η ελάττωση θα είναι σταδιακή και όχι εύκολη. «Δεν πιστεύω να δούμε 4.000 κρούσματα σε δυο-τρεις μέρες, μπορεί όμως να δούμε 2.500». «Μετά από 10 μέρες, θέλω να πιστεύω, ότι θα δούμε κάποια μείωση» σημείωσε. Αναφερόμενος στις ΜΕΘ, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι η εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι έσχατη λύση και καλό θα ήταν, ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, να προσέχουν για να μην αρρωστήσουν. «Ανεξαρτήτως αν υπάρχουν κρεβάτια στις εντατικές, είναι πάρα πολύ κακό πράγμα η εντατική. Είναι μια δύσκολη νοσηλεία και έχει και μεγάλη θνητότητα» είπε.

Ο κ. Βατόπουλος σημείωσε, ότι το σύστημα υγείας πιέζεται και αν συνεχίσει η αύξηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ, πολύ σύντομα δε θα υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες. Σχετικά με τα κρούσματα στην Αττική, σημείωσε ότι αν συνεχιστεί η αύξησή τους, το lockdown είναι μονόδρομος για την πρωτεύουσα, ενώ για τη Θεσσαλονίκη τόνισε, ότι έγινε αυτό που έπρεπε, αφού τα κρούσματα εκεί αυξήθηκαν ραγδαία.

Στο τραπέζι η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό

Την ίδια ώρα, η επιτροπή επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται ήδη τα επόμενα μέτρα που θα εισηγηθεί, σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα ισχύοντα. Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, στο τραπέζι βρίσκεται ήδη μία επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και ειδικότερα της μετακίνησης από νομό σε νομό.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην διασπορά του ιού από μετακινούμενους φορείς από έναν νομό σε έναν άλλο για λόγους διασκέδασης, όπως καταγράφηκε στις Σέρρες με φορείς του ιού από την Θεσσαλονίκη, είπε ότι στο τραπέζι των επιδημιολόγων βρίσκεται ήδη η πρόταση για απαγόρευση των μετακινήσεων από έναν νομό που βρίσκεται στο "κόκκινο" σε έναν όμορο νομό που βρίσκεται στο "κίτρινο".

Πιθανό να κλείσουν τα Λύκεια και σε άλλες περιοχές της χώρας

Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Open δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα Λύκεια σε όλη τη χώρα, εάν δεν παρουσιαστεί βελτίωση της παρούσης κατάστασης.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς γιατί αποφασίστηκε να κλείσουν τα Λύκεια σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, ο καθηγητής είπε, ότι σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, αν και μεταξύ των μαθητών δεν παρατηρείται γενικευμένη μετάδοση του ιού, ωστόσο και λόγο της κινητικότητας τους, οι μαθητές ηλικίας 15-18 ετών προσβάλλονται πιο εύκολα από τους κάτω των 15 ετών από τον κοινωνικό τους περίγυρο από τον ιό και όντας και ασυμπτωματικοί, μπορούν να μετατραπούν σε εστία διασποράς.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες της ειδήσεις για τον κοροναϊό