Μαγιορκίνης: Μεγάλη διασπορά σε εστιατόρια και μπαρ – Ιδιαίτερη προσοχή στους άνω των 65 ετών

Μαγιορκίνης: Μεγάλη διασπορά σε εστιατόρια και μπαρ – Ιδιαίτερη προσοχή στους άνω των 65 ετών

Τετραπλασιάστηκαν τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη σε σύγκριση με την Αθήνα μέσα σε μία εβδομάδα

Στην έξαρση της πανδημίας κοροναϊού κυρίως στη Θεσσαλονίκη, όπου όπως επεσήμανε τετραπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε σύγκριση με την Αττική σε μία εβδομάδα, αλλά και στην αύξηση κρουσμάτων στους άνω των 65 ετών, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε, ότι στην Αττική σήμερα 3 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 542 κρούσματα και στην Θεσσαλονίκη 595, σημειώνοντας ότι στην δεύτερη καταγράφηκε έξαρση κρουσμάτων κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Για δε την Αττική είπε, ότι καταγράφηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 30%  την τελευταία εβδομάδα.

Αναφερόμενος στις ηλικιακές ομάδες, επέστησε την προσοχή στους άνω των 65 ετών, στους οποίου καταγράφονται 100 κρούσματα ανά εκατ. πληθυσμού. Όπως είπε η αύξηση αυτή είναι ανησυχητική, καθώς αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι που επιβαρύνει περισσότερο το υγειονομικό σύστημα. Ιδιαίτερης προσοχής συμπλήρωσε, χρήζει και η ηλικιακή ομάδα 40-65, η οποία ξεπέρασε τα 250 κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, προκαλώντας εξίσου μεγάλη ανησυχία. Η ηλικιακή ομάδα 19-39 κρατάει τα πρωτία των κρουσμάτων, ξεπερνώντας τις 350 διαγνώσεις ανά εκατ. πληθυσμού. Ενώ στην ηλικιακή ομάδα 1-18 καταγράφονται μόλις 50-70 κρούσματα ανά εκατ. πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή,  μεγάλη αύξηση οφείλεται με βάση τα στοιχεία, στη διασπορά του ιού κατά την κατανάλωση φαγητού και ποτού, όπου δεν γίνεται χρήση μάσκας. Κάλεσε δε όλους να χρησιμοποιούν μάσκα στους κλειστούς χώρους και κατά την διάρκεια του φαγητού ή του ποτού, τουλάχιστον να τηρούνται οι αποστάσεις. Τόνισε δε, ότι για τους κλειστούς χώρους απαιτείται και ο καλός αερισμός τους, επισημαίνοντας ότι η πιθανότητα μετάδοσης από έναν φορέα που δεν χρησιμοποιεί μάσκα σε κλειστό χώρο, είναι έως και 10 φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι σε ανοιχτό χώρο.

Ερωτηθείς για το αν η Αττική ακολουθεί παρόμοια πορεία με αυτή της Θεσσαλονίκης, είπε ότι «είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα κάθως τα μέτρα άρχισα να εφαρμόζονται μόλις σήμερα στην Αττική». Η αύξηση 30% των νέων κρουσμάτων που καταγράφεται στην Αττική «δεν είναι πολύ για την Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι « στη Θεσσαλονίκη είδαμε διπλασιασμό και τριπλασιασμό των νέων μολύνσεων. Η Αττική φαίνεται να είναι πιο σταθερή. Όμως από την άλλη, βλέπουμε τι έγινε στην Θεσσαλονίκη - με 5 φορές μεγαλύτερη διασπορά από ότι στην Αθήνα - οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο εφησυχασμού».

Σε ερώτηση που αφορούσε τα τεστ,  είπε ότι δεν είναι πανάκεια. Συνέχισε δε λέγοντας ότι και στο Βέλγιο που γίνονται πολλά τεστ «η χώρα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα» και τόνισε ότι το τεστ ποτέ δεν είναι αρκετό. «Το ότι κάνω το τεστ δεν σημαίνει ότι είμαι ασφαλής» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι σήμερα έγιναν στη χώρα περίπου 23.000 τεστ. Μάλιςτα επισήμανε ότι τα γρήγορα τεστ «θα αυξηθούν μέρα με την ημέρα».

Ωστόσο τόνισε ότι το τεστ «δεν θα δώσει τη λύση όπως δεν την έδωσε πουθενά στον κόσμο» όπως είπε και αναφέρθηκε στην ατομική ευθύνη που είναι πολύ πιο σημαντική από τα πολλά τεστ.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό