Πόσο πιθανό είναι το lockdown στην Αττική – Ποιο θα είναι το «καμπανάκι» που θα το φέρει

Πόσο πιθανό είναι το lockdown στην Αττική – Ποιο θα είναι το «καμπανάκι» που θα το φέρει

«Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνο τα κρούσματα αλλά και πόσο θα αντέξει το σύστημα υγείας»

Στα νέα έκτακτα μέτρα και το lockdown της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής.

Ο καθηγητής τόνισε ότι «είναι πιθανό ένα lockdown και στην Αττική», με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής.

Επεσήμανε, επίσης, ότι «τώρα ξεκινάει το πραγματικό δεύτερο επιδημικό κύμα».

Όπως εξήγησε στην συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, οι εποχικοί κοροναϊοί ξεκινούν τέλη Οκτωβρίου και φτάνουν μέχρι Μάρτιο-Απρίλιο.

Αντίθετα, το επιδημικό κύμα της γρίπης είναι πιο κοντό και ξεκινάει αργότερα.

«Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνο τα κρούσματα αλλά και πόσο θα αντέξει το σύστημα υγείας», είπε ο κ. Τσακρής και συμπλήρωσε πως αυτό θα είναι και το «καμπανάκι» για την Αττική.

«Αν υπάρξει συμμόρφωση της κοινωνίας, θα περιοριστεί το επιδημικό κύμα». Την κατάσταση, ωστόσο, δυσκολεύουν και οι καιρικές συνθήκες, όπως ανέφερε.

Σε μια βδομάδα θα έχουμε μια πρώτη εικόνα από την απόδοση των μέτρων, ενώ τα μέτρα θα επανεκτιμηθούν την επόμενη βδομάδα, κυρίως για την εστίαση. Η χρήση μάσκας ως μέτρο θα μας συνοδεύει για πολύ καιρό ακόμα, ενώ το καλοκαίρι θα είναι πιο ήπια τα πράγματα.

«Η μάσκα προστατεύει ώστε να έχουμε μικρότερο ιικό φορτίο. Όσο πιο κρύος είναι ο καιρός τόσο πιο εύκολα θα πολλαπλασιάζεται ο ιός».

Τέλος, είπε ότι τα ΜΜΜ είναι ένα σημείο που θέλει πολλή προσοχή και συμπλήρωσε ότι η τηλεργασία θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.