Φονικός σεισμός στη Σάμο: Δύο νεκρά παιδιά, καταστροφές και τσουνάμι

Φονικός σεισμός στη Σάμο: Δύο νεκρά παιδιά, καταστροφές και τσουνάμι

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες και μήνες λένε οι σεισμολόγοι - Δείτε εικόνες

Δύο νεκρά παιδιά, τραυματίες και μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε το μεσημέρι της Παρασκευής την Σάμο και έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Δύο μαθητές Λυκείου, ένα αγόρι και ένα κορίτσι 15 και 17 ετών, έχασαν τη ζωή τους, όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε σε στενό την ώρα που διέρχονταν από αυτό την ώρα που χτύπησε ο εγκέλαδος στο Βαθύ. Η προσπάθεια των διασωστών της πυροσβεστικής να απεγκλωβίσουν τα παιδιά ήταν υπεράνθρωπη. Ωστόσο οι ελπίδες ότι θα ήταν ζωντανά, αποδείχθηκαν φρούδες.

Ένας ακόμη 14χρονος υπέστη σοβαρά κατάγματα και μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Σάμο στο νοσοκομείο Παίδων. Με C-130 μεταφέρθηκε στην Αθήνα και 62χρονη, που φέρει επίσης βαριά κατάγματα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Την ίδια ώρα, κτίρια κατέρρευσαν, ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο. H νύχτα αναμένεται δύσκολη για τους κατοίκους της Σάμου, ενώ οι αρχές τους απομακρύνουν με εισήγηση των σεισμολόγων σπίτια που υπάρχει ακόμη και η υποψία, ότι έχουν υποστεί ζημιές.Οι ζημιές είναι μεγάλες κυρίως στο Καρλόβασι και το Βαθύ.

Παλιά κτήρια κατέρρευσαν στη χώρα της Σάμου και το Άνω Βαθύ και το οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία κόπηκε στα δύο από τις κατολισθήσεις. Η εκκλησία της Αγίας Άννας στη χώρα είναι ανάμεσα στα κτήρια που δεν άντεξαν και το κοινοτικό γραφείο που στεγάζεται σε ένα διατηρητέο στο Άνω Βαθύ είναι έτοιμο να πέσει. Καταρρεύσεις κτηρίων σημειώθηκαν και στη δυτική Σάμο.

Το μίνι τσουνάμι που ακολούθησε τον σεισμό, παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του στο λιμάνι στη χώρα της Σάμου. Αυτοκίνητα άρχισαν να επιπλέουν, τα νερά εισέβαλαν και μέσα στα καταστήματα. Τα 6,7 Ρίχτερ ταρακούνησαν την Ικαρία, τη Χίο, την Πάτμο, την Κω, την Κάλυμνο, τους Φούρνους, το Αγαθονήσι ακόμη και την Κρήτη. Στη Χίο ζημιές έχουν καταγραφεί στο Κοκκάλειο Μαιευτήριο, στον λιμενοβραχίωνα και σε παλιά κτήρια, ενώ στην Ικαρία κατολισθήσεις βράχων δημιούργησαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα, ακόμη και οι μήνες, προειδοποιούν οι σεισμολόγοι

Την ίδια ώρα, ολόκληρη η κοινότητα των σεισμολόγων καλούν τις αρχές και τους κατοίκους της Σάμου σε επαγρύπνηση. Όπως επισημαίνουν, ένας σεισμός έντασης 6,7 Ρίχτερ θα έχει ως συνέπεια ισχυρούς μετασεισμούς έντασης έως και 6 Ρίχτερ και προειδοποιούν, ότι ενδεχομένως καταπονημένα κτίρια από τον κύριο σεισμό να μην αντέξουν.

Παράλληλα, τονίζουν ότι μετασεισμοί αυτού του μεγέθους μπορεί να προκαλέσουν νέα τσουνάμι, γι' αυτό καλούν τους κατοίκους να αποφεύγουν τις βόρειες κυρίως ακτές του νησιού. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι στην περιοχή βρίσκονται πολλά ρήγματα και δεν αποκλείεται, ο σημερινός σεισμός να ενεργοποιήσει κάποιο ή κάποια από αυτά, προκαλώντας έναν νέο ισχυρό σεισμό.

Στη Σάμο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

Στη Σάμο μετέβη εσπευσμένα με ελικόπτερο κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΑΚ με επικεφαλής τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Στο νησί έχουν φτάσει 10 μηχανικοί για να ξεκινήσουν αυτοψίες. Αύριο θα μεταβούν και μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών ειδικοί στα λιμενικά.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει θέσει σε επιφυλακή όλες τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε Σάμο, Ικαρία και Χίο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τον ισχυρό σεισμό βορειοδυτικά της Σάμου. Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα μηχανήματα μηχανικού του στρατού στα νησιά βρίσκονται σε ετοιμότητα άμεσης διάθεσης ενώ παραμένει ένα αρματαγωγό στη Σάμο σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη στέγασης πληγέντων κατοίκων.

Επιπλέον, σε ετοιμότητα 2 ωρών έχει τεθεί ένα αρματαγωγό στη Σαλαμίνα, ενώ σε ετοιμότητα 1 ώρας έχουν τεθεί ένα αεροσκάφος C-130 στο αεροδρόμιο Ελευσίνας και δύο ελικόπτερα CH-47 στο αεροδρόμιο Μεγάρων. Σε ετοιμότητα 1 ώρας έχουν τεθεί επίσης οι ομάδες «Δευκαλίων» (με διασώστες και εκπαιδευμένους σκύλους) του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επιπλέον, μεταφέρονται από τη Μυτιλήνη στη Σάμο 70 συνοριοφύλακες, προκειμένου να ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής στο έργο τους.