Εισαγγελική έρευνα για την εισαγωγή κινέζικού ιού στο ΑΠΘ

Εισαγγελική έρευνα για την εισαγωγή κινέζικού ιού στο ΑΠΘ

Τι αναφέρει η καταγγελία

Την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε η εισαγγελέας που χρεώθηκε την έγγραφη καταγγελία σχετικά με την εισαγωγή επικίνδυνου στελέχους της νόσου των χοίρων, στα εργαστήρια του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. Το θέμα δημοσιεύτηκε σε εκτενές ρεπορτάζ του GRTimes, ενώ ακολούθησε διαβεβαίωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι δεν τίθεται κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Η αρμόδια εισαγγελέας Πρωτοδικών  πρόσφατα ανέθεσε σε πταισματοδίκη να διερευνήσει τη βασιμότητα  καταγγελίας και να διακριβώσει αν στοιχειοθετούνται  αδικήματα και ποια είναι αυτά. Στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν ο καταγγέλλων,  ο πρόεδρος του τμήματος Κτηνιατρικής και γενικότερα όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τη σχετική καταγγελία, μεγάλη ανησυχία προκλήθηκε από την εισαγωγή στην Ελλάδα του συγκεκριμένου στελέχους του κινέζικου ιού, που προκαλεί μεταδοτική ζωονόσο. Αναφέρεται ότι  σε περίπτωση διαφυγής και διασποράς θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

Το  στέλεχος HeN1 της νόσου των χοίρων Aujeszky φέρεται να εισήχθη στη χώρα μας, στα εργαστήρια του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, από τη Μεγάλη Βρετανία, στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής από τον επιστημονικά υπεύθυνο καθηγητή, προκειμένου να γίνουν πειράματα με μόλυνση χοίρων.

Στις 15 Ιουλίου 2020,  δημοσιογράφος- κάτοικος Αθηνών, που έχει ασχοληθεί συστηματικά με το θέμα, κατέθεσε σχετικά έγγραφα  στην εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης. Η καταγγελία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και στις 21 Ιουλίου χρεώθηκε στην εισαγγελέα η οποία την μελέτησε και παρήγγειλε την προκαταρκτική έρευνα.