Κορονοϊός: Τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός – Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις

Κορονοϊός: Τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός – Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις

Ποιοι περιορισμοί θα τεθούν σε όλη την επικράτεια και ποιοι ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου ανά περιοχή

Νέα μέτρα για την ανάσχεση της διάδοσης του κοροναϊού θα ανακοινώσει αύριο Παρασκευή 30 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τηλεοπτικό διάγγελμα που αναμένεται να μεταδοθεί το απόγευμα.

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι προς το παρόν αποφεύγεται το καθολικό lockdown, που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, όπως τη Γαλλία και το Βέλγιο, καθώς στην κρίση της επιτροπής των επιδημιολόγων που συνεδρίασε σήμερα, τέθηκαν προς υπολογισμό ο παράγοντας των αντοχών της οικονομίας. Ένας άλλος παράγοντας που αναμένεται να επηρεάσει τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, είναι η εν εξελίξει τηλεδιάσκεψη για την πανδημία των ηγετών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η επιτροπή λοιμωξιολόγων προτίθεται να προτείνει δέσμη μέτρων τα βασικότερα από τα οποία είναι τα εξής:

- Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλη την επικράτεια, ανεξαρτήτως του βαθμού επικινδυνότητας στον επιδημιολογικό χάρτη.

- Για την εστίαση στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης), μεταξύ των οποίων και η Αττική, θεωρείται βέβαιο ότι θα μειωθεί το ωράριο λειτουργίας τους, πιθανότατα έως τις 22:00 ή ακόμη και στις 21:30.

- Μισή ώρα μετά το κλείσιμο της εστίασης, θα ξεκινά και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

- Επίσης, στο τραπέζι έχει πέσει η απαγόρευση της μετακίνησης μεταξύ όμορων νομών, κάτι όμως που θεωρείται ότι δεν είναι αναγκαίο, καθώς οι μετακινήσεις αυτές παρατηρήθηκαν κυρίως τις νυχτερινές ώρες για διασκέδαση, από μία περιοχή που υπήρχαν απαγορεύσεις σε μία άλλη που δεν υπήρχαν απαγορεύσεις, πρόβλημα όμως που λύνεται με την απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.

- Αύξηση της τηλεργασίας έως και στο 50%, στις επιχειρήσεις που είναι εφικτή η εξ αποστάσεως εργασία.

- Αναστολή λειτουργίας των πανεπιστημιακών σχολών με συνέχιση των σπουδών μέσω τηλεκπαίδευσης, με εξαίρεση το 6ο έτος της Ιατρικής όπου θα απαιτείται φυσική παρουσία.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό