Κορονοϊός: Η έκρηξη κρουσμάτων φέρνει την αντίστροφη μέτρηση για νέα περιοριστικά μέτρα

Κορονοϊός: Η έκρηξη κρουσμάτων φέρνει την αντίστροφη μέτρηση για νέα περιοριστικά μέτρα

Οι εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων για το ωράριο στην εστίαση και την κυκλοφορία

Μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας που για πρώτη φορά έφτασαν σε τετραψήφιο αριθμό και συγκεκριμένα στα 1.259, φαίνεται πως έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για νέα περιοριστικά μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα, ανέρχονται σε 7.134.

Ήδη αποφασίστηκε πως από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 6 το πρωί, τα Ιωάννινα και οι Σέρρες τίθενται σε καθεστώς lockdown καθώς ανεβαίνουν επίπεδο υγειονομικής ασφαλείας και περνούν από το «πορτοκαλί» (3) στο «κόκκινο» (4). Στα Ιωάννινα, καταγράφηκαν σήμερα 21 κρούσματα και στις Σέρρες 55. Σοβαρή είναι επίσης η κατάσταση στη Λάρισα, με 47 νέα κρούσματα.

Σε πέντε με επτά ημέρες από τώρα θα φανούν οι επιπτώσεις αυτής της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων στο σύστημα υγείας, όπως εκτίμησε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε κρεβάτια. Κάποια νοσοκομεία πιέζονται πολύ», τόνισε και εξήγησε πως κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια μαζική ροή ασθενών.

Οι εισηγήσεις της επιτροπής για νέα μέτρα σε εστίαση και κυκλοφορία

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων, επεξεργάζεται τα δεδομένα και προτείνει μέτρα προσπαθώντας να αποφευχθεί ένα γενικό απαγορευτικό που, όπως είπε χαρακτηριστικά θα έχει τεράστιες συνέπειες σε πολλά επίπεδα.

«Σκεφτόμαστε κι άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να δουλέψουν παραπάνω, επιπλέον δηλαδή στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Μάλιστα θέλοντας να φέρει ένα παράδειγμα είπε ότι υπάρχουν περιστάσεις στη ζωή μας που πρέπει να μιλήσουμε φωναχτά, να είμαστε πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην διασκέδαση. Όπως τόνισε « η μουσική καλό είναι να είναι χαμηλά ώστε να ακουγόμαστε και να μην απαιτείται να φωνάζουμε περισσότερο, καθώς όσο περισσότερο φωνάζουμε τόσο περισσότερο αεροσταγονίδια εκπέμπονται από το στόμα μας».

Αν και δεν αποκαλύψει ποια μέτρα θα συζητηθούν στην επιτροπή την ερχόμενη Πέμπτη, μίλησε για επανεξέταση των αποστάσεων στην εστίαση και στην άθληση, ιδίως στα σπορ που χρειάζονται σωματική επαφή.

Νωρίτερα, ο καθηγητής Αθανάσιος Τσάκρης, αποκάλυψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων έχει ήδη εισηγηθεί νέα μείωση του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση και τα νυχτερινά κέντρα, απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίτερα και αύξηση της τηλεργασίας.

Τα εν λόγω μέτρα θα συζητηθούν ενδεχομένως μέσα στις επόμενες ήμερες στην Επιτροπή και είναι πιθανό να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό