Κορονοϊός: Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας

Κορονοϊός: Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται-Ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων για την πορεία του κοροναϊού, ο υφ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα μας ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση εξαιρετικά κρίσιμη.

Ο κ. Χαρδαλιάς προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με τα δύο νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός και που τίθενται σε εφαρμογή από το πρωί του Σαββάτου για τις περιοχές που είναι στα επίπεδα 3 και 4, δηλαδή τη γενική χρήση μάσκας και την απαγόρευση κυκλοφορίας 12.30-05.00.

Αναφορικά με τις μετακινήσεις κατά τις ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

  • Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι σε ΜΜΕ θα μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που ακολουθούσαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας δηλαδή θα επιδεικνύουν τη δημοσιογραφική τους ταυτότητα αλλά και τη βεβαίωση του εργοδότη τους.
  • Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα φέρουν πάνω τους βεβαίωση εργοδότη και η γνησιότητα του εγγράφου θα πιστοποιείται από τον αριθμό πρωτοκόλλου.
  • Τα φυσικά πρόσωπα (αφορά τις κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών επιτηδευματιών, απασχολούμενων), θα πρέπει να συμπληρώσουν το αντίστοιχο έντυπο που υπάρχει στην ΕΡΓΑΝΗ
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να φέρουν την αστυνομική τους ταυτότητα καθώς και βεβαίωση κίνησης

Για τη χρήση μάσκας, η οποία από αύριο είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους:

  • Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης
  • Εξαιρούνται όσοι βρίσκονται μόνοι τους σε αυτοκίνητο ή με άτομα με τα οποία έχουν πρώτο βαθμό συγγένειας
  • Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους μαθητές και τους καθηγητές και στα διαλείμματα

Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

Τέλος ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να είναι προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων ειδικά το επόμενο πενθήμερο ενώ απηύθυνε και ισχυρή σύσταση σε όσους μετακινούνται από τους νομούς τους.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό