Κορονοϊός: Σε ποιες περιοχές θα εφαρμοστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας και η γενική χρήση μάσκας

Κορονοϊός: Σε ποιες περιοχές θα εφαρμοστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας και η γενική χρήση μάσκας

Τι θα ισχύσει για τις μάσκες σε καφετέριες και εστιατόρια- Έρχονται αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα

Μία νέα καθημερινότητα ξημερώνει από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου 24 Οκτωβρίου στη χώρα μετά τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού που ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, από την άποψη του επιπέδου επιδημιολογικού φορτίου με βάση τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κοροναϊό:

  • η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού και
  • απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 00:30 μέχρι τις 05:00 στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές.

Σε αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, δηλαδή σε «πορτοκαλί» συναγερμό, βρίσκονται συνολικά 17 περιοχές:

  • η Αττική, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο, η Θήρα, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Κέα-Κύθνος, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα, η Σάμος και τα Τρίκαλα
  • ενώ από την Παρασκευή ανεβαίνουν και: η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες.

Στο «κόκκινο» είναι: η Κοζάνη ενώ από την Παρασκευή και η Καστοριά.

Τι ισχύει για την εστίαση

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του:

«Η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού. Όχι μόνο σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους. Γιατί ο κοροναϊός καραδοκεί παντού, χωρίς να περιμένει στην είσοδο ενός καταστήματος. «Δεν τρώει πόρτα», για να μιλήσω στη γλώσσα των νεότερων.

Για να το πω με απλά λόγια, και στο καφέ ή στο εστιατόριο θα μπαίνουμε, στο εξής, με μάσκα. Την οποία θα αφαιρούμε μόνο όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Και βέβαια εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των ορθίων σε εσωτερικές αίθουσες.

Θα το επαναλάβω: Η μάσκα είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο. Αν δύο πολίτες την φορούν σωστά και ο ένας είναι μολυσμένος, η πιθανότητα μετάδοσης όταν βρεθούν μαζί είναι απειροελάχιστη.»

Ενίσχυση ελέγχων και πρόστιμα

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: «οι δύο νέες ρυθμίσεις θα συνοδευτούν και από την ενίσχυση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που δεν τα τηρούν, όπως και οι εργοδότες που δεν προστατεύουν τους εργαζομένους τους, θα τιμωρούνται. Και, ασφαλώς, η τηλεργασία θα επεκταθεί κι άλλο, όπου είναι εφικτό».

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό