Κοροναϊός: Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. ενόψει πιθανής απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα

Κοροναϊός: Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. ενόψει πιθανής απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα

Ποιο είναι το σύστημα «ακορντεόν» που αναμένεται να εφαρμοστεί στις «κόκκινες» πλατείες

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού σε ολόκληρη τη χώρα, έχει προκαλέσει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές και όπως φαίνεται, πλησιάζει η ώρα για νέα, πιο σκληρά μέτρα, όπως είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στην κυβέρνηση δε θέλουν να δουν να «κοκκινίζουν» τα μεγάλα αστικά κέντρα, ειδικά η Αττική και η Θεσσαλονίκη, και στο πλαίσιο αυτό θα ανακοινωθούν νέα αυστηρότερα μέτρα που πιθανόν να ανακοινώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Τα μέτρα θα αφορούν καταρχάς την υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και την απαγόρευση κυκλοφορίας, στις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο 3 (αυξημένη επιτήρηση). Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από 1 έως τις 5 τα ξημερώματα. Συνεπώς, προσώρας δεν υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση να κλείνουν νωρίτερα από τις 12 τα εστιατόρια και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με τη 1 ώρα να αξιοποιείται για την επιστροφή των πολιτών στις κατοικίες τους.

Tο «ακορντεόν» και το «καρουζέλ»

Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ θα εφαρμόσει σύστημα πίεσης - αποσυμπιέσης, το λεγόμενο σύστημα «ακορντεόν», με μεγάφωνα για απομάκρυνση συγκεντρωμένων σε «κόκκινες» πλατείες και ανοιχτούς δημοσίους χώρους ευρύτερα σε όλη την Ελλάδα.

Τα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, θα προβαίνουν μέσω μεγαφώνων σε εντονότερες εκκλήσεις για απομάκρυνση, ενώ σε δεύτερη φάση θα προχωράνε σε προληπτική κατάληψη παρουσίας στις πλατείες. Θα υπάρχει κλιμακωτή αστυνομική εγκατάσταση με το… μέτρο, δηλαδή θα καταλαμβάνουν με στατικές δυνάμεις περισσότερο χώρο από τους πολίτες για να τους εξαναγκάσουν να απομακρυνθούν. Θα υπάρχει διαβούλευση με τους πολίτες, και σε περίπτωση αντιδράσεων θα επιβάλλονται πρόστιμα 150 ευρώ για συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων με παραδειγματικές προσαγωγές απέναντι στους υπόλοιπους συγκεντρωμένους. Τελικό στάδιο η απώθηση με ήπια μέσα.

Παράλληλα, θα υπάρχουν καθημερινές επιχειρήσεις «καρουζέλ» σε τρεις με τέσσερις περιοχές την ημέρα και κάθε νύχτα στις «κόκκινες» πλατείες και εντατικοί έλεγχοι με μεικτά κλιμάκια στα καταστήματα (Εθνική Αρχή Ασφάλειας, ΕΛΑΣ, ΥΠΑΝΕ) για την αυστηρή τήρηση του ωραρίου με κλείσιμο του καταστήματος στις 12.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους λοιμωξιολόγους και τους συναρμόδιους υπουργούς, την Πέμπτη θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες, και αφότου διαμορφωθεί εικόνα πιθανότατα να ανακοινώσει ο ίδιος τα μέτρα.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό

Παρακαλούμε περιμένετε ...