Μαγιορκίνης: Ανησυχητική η αύξηση κρουσμάτων σε κάποιες περιφέρειες της χώρας

Μαγιορκίνης: Ανησυχητική η αύξηση κρουσμάτων σε κάποιες περιφέρειες της χώρας

Η Αττική παραμένει στο επίκεντρο της επιδημίας με σταθεροποιητικές τάσεις

Για ήπιες αυξητικές τάσεις της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας έκανε λόγο ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας.

Ο κ. Μαγιορκίνης χαρακτήρισε ανησυχητική την αύξηση των κρουσμάτων σε κάποιες περιφέρειες της χώρας, όπως την Κοζάνη, τα Ιωάννινα και την Θεσσαλονίκη, ζητώντας από τους κατοίκους να τηρούν τα μέτρα. Όσον αφορά στην Αττική, είπε ότι η σταθεροποιητική τάση που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα, είναι ευαίσθητη και ότι το κέντρο βάρους της πανδημίας στη χώρα μας βρίσκεται στο λεκανοπέδιο.

Επεσήμανε δε, ότι η πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να επιφέρει επιδημιολογική αύξηση στη χώρα. Όσον αφορά στο υγειονομικό σύστημα, σημείωσε ότι αν και μειώθηκαν οι διασωληνομένοι σε 81 σήμερα Παρασκευή, εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες πίεσης.

Όπως ανέφερε «για πρώτη φορά έχουμε πάνω από 500 νέα κρούσματα σε ένα εικοσιτετράωρο» και έκανε λόγο για «ευαίσθητη τάση σταθεροποίησης στην Αττική η οποία, όμως, μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη», όπως είπε και προσέθεσε ότι αυτό μπορεί να συμβεί «με την μείωση της θερμοκρασίας» του περιβάλλοντος η οποία αυξάνει τον συγχρωτισμό σε εσωτερικούς χώρους.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή στη χώρα, ο κ. Μαγιοργκίνης είπε ότι δεν μπορεί να γίνει μια ακριβής εκτίμηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς. «Εκτιμούμε ότι δεν είναι πάνω από 20.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα σήμερα χωρίς όμως να αποκλείουμε να κάνουμε λάθος» τόνισε.

Ο κ. Μαγιοργκίνης ανέφερε ότι από τα 508 σημερινά κρούσματα, τα 227 αφορούν την Αττική και τα 63 την Θεσσαλονίκη, παρατηρώντας ότι υπάρχει αύξηση νέων διαγνώσεων στην περιφέρεια της χώρα.

Αναφερόμενος στους διασωληνωμένους, είπε ότι είναι σταθερά πάνω από 80 καθημερινά, έχοντας αγγίξει και τους 100. Ωστόσο, παρατήρησε ότι προς το παρόν, το σύστημα υγείας, παρότι πιέζεται, δείχνει να αντέχει.

Προβληματισμό δημιουργεί το στοιχείο που αφορά όσους καταλήγουν από κοροναϊό καθώς παρατηρείται αύξηση του ημερήσιου αριθμού θανάτων, από τους πέντε στους επτά. Όπως είπε ο καθηγητής πρόκειται κυρίως για ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών με αρκετά υποκείμενα νοσήματα.

Όταν ρωτήθηκε για το δείκτη ΡΤ1 και αν αυτός σχετίζεται με την αύξηση των θανάτων τις τελευταίες ημέρες, είπε ότι ο αριθμός αυτός δεν σχετίζεται με τους νεκρούς, αλλά δείχνει ότι «η επιδημία βρίσκεται σε μία κατάσταση ανακύκλωσης», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Κατά περιόδους βρισκόμαστε πάνω από το ένα ή κάτω από το ένα όσον αφορά αυτόν το δείκτη» συμπλήρωσε ο κ. Μαγιοργκίνης και τόνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των θανόντων είναι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου «να προστατέψουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας καθώς αυτός είναι ο ευάλωτος πληθυσμός αυτή τη στιγμή».

Όπως παρατήρησε το κέντρο βάρους της επιδημίας παραμένει στην Αττική, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να πούμε αν η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί.

Αυτό που παρατήρησε είναι ότι υπάρχει ανοδική τάση σε άλλα σημεία της χώρας. «Είναι επιβεβλημένη πλέον η αυστηρή τήρηση των μέτρων από όλους καθώς η πτώση της θερμοκρασίας θα σημάνει και αύξηση της μεταδοτικότητας», κατέληξε.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό