Κορονοϊός: Ο συναγερμός στην Κοζάνη «καμπανάκι» για τη χώρα- Κρίσιμη η κατάσταση στα Γιάννενα

Κορονοϊός: Ο συναγερμός στην Κοζάνη «καμπανάκι» για τη χώρα- Κρίσιμη η κατάσταση στα Γιάννενα

Τι ισχύει για σχολεία και εκπαιδευτικές δομές στην περιοχή σύμφωνα με διευκρινίσεις του Ν. Χαρδαλιά

«Βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη φάση της πανδημίας. Η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 στην Κοζάνη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας σε όλη τη χώρα», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην τακτική ενημέρωση για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι μόνο οι κάτοικοι της περιοχής που πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων.

«Η εφαρμογή των κανόνων αυτοπροστασίας πρέπει να είναι προτεραιότητα, πρέπει να είναι στοίχημα για όλους μας. Η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων και οι κανόνες υγιεινής είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και θα πρέπει να παραμείνουν για όσο διαρκεί η πανδημία για να μείνουμε ασφαλείς, να προστατεύσουμε την υγεία τη δική μας αλλά και των αγαπημένων μας», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς χτύπησε «καμπανάκι» και για τους κατοίκους στα Γιάννενα μιας και στην πόλη όπως προκύπτει είναι αυξημένο το επιδημιολογικό φορτίο ενώ για τη χώρα μας συνολικά, ανέφερε:

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση αλλά με μεγάλη πίεση. Εξαιρετικά εύθραυστη αυτή η σταθερότητα. Όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη δείχνουν ότι δεν πρέπει για κανένα λόγο να εφησυχάσουμε».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υφυπουργός στη Κοζάνη η οποία από σήμερα έχει τεθεί σε τοπικό lockdown.

Αναλυτικά, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

  • Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
  • Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
  • Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
  • Κινηματογραφικές προβολές
  • Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων - Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
  • Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
  • Μουσικές σκηνές
  • Εστίαση (επιτρέπονται μόνο τα take away, delivery και drive-through)
  • Παιδότοποι
  • Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων, εξαιρούνται οι ατομικές προπονήσεις
  • Γυμναστήρια
  • Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
  • Λιανεμπόριο
  • Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
  • Συνέδρια / Εκθέσεις
  • Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι το διάστημα 1η - 15η Οκτωβρίου ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε 17 δράσεις στην περιοχή της Κοζάνης και διενήργησε 442 στοχευμένες δειγματοληψίες, 90 αντιγονικούς ελέγχους rapid test, και 352 μοριακούς ελέγχους. Οι δειγματοληψίες αυτές αφορούν ιχνηλατήσεις στενών επαφών θετικών κρουσμάτων. Επιπλέον η κινητή μονάδα του Γενικού νοσοκομείου Κοζάνης πραγματοποιεί δειγματοληψίες σε υγειονομικό προσωπικό κατά την επιστροφή του από κανονική άδεια και κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο εδώ και αρκετά εικοσιτετράωρα. Παράλληλα οργανώθηκε η διαδικασία ώστε ύποπτα κρούσματα με συμπτώματα να προσέρχονται στο ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης όπου γίνεται δειγματοληψία και πλήρης εργαστηριακός έλεγχος. Ακόμη, την ίδια περίοδο (1-15 Οκτωβρίου), όπου παρατηρούσαν την αυξητική τάση στην Κοζάνη πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή 2.698 έλεγχοι από τους αρμόδιους μηχανισμούς κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκαν 15 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα 16.950 ευρώ.

Σχετικά με τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν και αφορούν στην λήψη περαιτέρω μέτρων στα σχολεία της περιοχής της Κοζάνης ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «η εκ περιτροπής λειτουργία προβλέπεται στο επίπεδο συναγερμού 4 όταν υπάρχουν συρροές εντός των σχολείων. Στην Κοζάνη από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν εντοπιστεί συνολικά 20 κρούσματα στη σχολική κοινότητα από τα οποία 4 είναι εκπαιδευτικοί, 15 μαθητές και 1 κρούσμα αφορά λοιπό σχολικό προσωπικό. Σε καμία περίπτωση, σε καμία από αυτές τις 20 περιπτώσεις δεν έχει υπάρξει συρροή εντός σχολικής μονάδας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων στην Κοζάνη».

Στη συνέχεια έδωσε κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν στην Π.Ε. Κοζάνης μέχρι τις 29 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με λοιπόν με τον κ. Χαρδαλιά: Αναστέλλονται όλα τα μαθήματα και οι εξετάσεις οδήγησης. Ανοιχτές παραμένουν σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι εξής επιχειρήσεις: α) πρατήρια καυσίμων, πώλησης καυσόξυλων κλπ, β) φαρμακεία, γ) καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, δ) συνεργεία οχημάτων και επισκευής ελαστικών, ε) καταστήματα υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ ́ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και καταστήματα των υπηρεσιών πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών (ΚΑΔ 4742). Ανοιχτά παραμένουν επίσης τα καθαριστήρια και τα pet-shop. Πρόκειται για όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που παρέμειναν ανοιχτές κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, παραμένουν και τώρα ανοιχτές σε αυτήν τη φάση των μέτρων του επιπέδου συναγερμού 4.

Όσον αφορά τους εργαζομένους της περιοχής απαγορεύεται καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων η μετακίνηση επαγγελματιών πωλητών και παραγωγών των λαϊκών αγορών, από και προς την Π.Ε. Κοζάνης προς άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Όσοι κατοικούν στην Π.Ε. Κοζάνης και εργάζονται σε άλλη περιφερειακή ενότητα ή μένουν σε άλλη περιφερειακή ενότητα και εργάζονται σε επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες που παραμένουν ανοιχτές στην Π.Ε. Κοζάνης μπορούν να μετακινούνται, οι μεν ιδιωτικοί υπάλληλοι με βεβαίωση του εργοδότη και βεβαίωση από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, οι δε δημόσιοι υπάλληλοι με βεβαίωση υπηρεσίας τους και μόνο για τις ώρες εργασίας τους.

Επίσης διευκρινίζεται ότι επιτρέπονται τα ταξίδια στο εξωτερικό για λόγους υγείας, σπουδών ή αν κάποιος είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού με το σχετικό εισιτήριο. 'Ατομα που βρίσκονται ως επισκέπτες στην Κοζάνη μπορούν να επιστρέψουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους άπαξ με σχετικό έγγραφο που να αποδεικνύει την μόνιμη κατοικία τους. Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς την Π.Ε. Κοζάνης για να παραστεί κάποιος σε γάμο, βάφτιση, κηδεία, μνημόσυνο. Σε περίπτωση που προκύψουν επιπλέον θέματα που χρήζουν διευκρινίσεων θα υπάρξει τα επόμενα 24ωρα σχετική ανακοίνωση.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι αύριο θα μεταβούν μαζί με τους γενικούς γραμματείς, της Πολιτικής Προστασίας, τον κ. Παπαγεωργίου και της Δημόσιας υγείας, τον κ. Πρεζεράκο, στην περιοχή της Κοζάνης όπου θα συμμετέχουν σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον αντιπεριφερειάρχη της περιοχής και τους 4 δημάρχους, ενώ στη συνέχεια θα μεταβούν στα Γιάννενα όπου στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθούν με τον περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη και τους συνεργάτες του.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό