Διχασμένοι οι Έλληνες για τα μέτρα και το εμβόλιο για τον κοροναϊό

Διχασμένοι οι Έλληνες για τα μέτρα και το εμβόλιο για τον κοροναϊό

Τι δείχνει δημοσκόπηση της Marc για την επιδημιολογική κρίση, τα ελληνοτουρκικά και την δίκη της Χρυσής Αυγής

Διχασμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα για τον κοροναϊό, αλλά και για ένα πιθανό εμβόλιο, ενώ τρεις στους τέσσερις τάσσονται υπέρ της χρήσης μάσκας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για τον τ/σ Alpha.

Ειδικότερα, στο ερώτημα πως κρίνετε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αποφυγή διασποράς του κοροναϊού, το 39,2% απαντά ότι είναι αυτά που πρέπει, το το 35,6% ότι πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα και το 19% ότι είναι υπερβολικά αυστηρά.

Το ίδιο διχασμένοι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες και στο ερώτημα αν θα κάνουν ένα από τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν, με το 49,7% να απαντά θετικά και το 41% αρνητικά, ενώ το 9,3% δεν απάντησε.

Όσον αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού αν συνεχιστεί η ίδια επιδημιολογική κατάσταση, το 74,9% συμφωνεί και το 23,6% διαφωνεί.

Στην ελληνοτουρκική κρίση, οι πλειοψηφία των ερωτηθέντων προτιμά να δοθεί προτεραιότητα στη διπλωματία. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα πώς πιστεύετε ότι πρέπει να αντιδράσει η κυβέρνηση έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, το 54,2% απαντά να επιλέξει τον διάλογο και την διπλωματία και το 39,7% να ακολουθηθεί πιο σκληρή στάση, όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά στη δίκη της Χρυσής Αυγής, το 87% των ερωτηθέντων δήλωσε ικανοποιημένο από την απόφαση και τις ποινές που επιβλήθηκαν στους κατηγορούμενους, ενώ ένα ποσοστό 7,6% δήλωσε ότι δεν το ικανοποίησε η δικαστική απόφαση.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 10-13 Οκτωβρίου 2020 σε δείγμα 1.007 πολιτών με δικαίωμα ψήφου από όλη την Ελλάδα.