Γκίκας Μαγιορκίνης: Η θετικότητα στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 3%

Γκίκας Μαγιορκίνης: Η θετικότητα στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 3%

Η Αττική παραμένει η περιφέρεια με τις περισσότερες διαγνώσεις

Στο 3% κυμαίνεται η θετικότητα στην Ελλάδα όσον αφορά τον κοροναϊό όπως είπε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι σταθερά υψηλότερος από τους 90 και καταλήγουν πάνω από 5 ασθενείς καθημερινά.

Η Αττική έδειξε κάποιες τάσεις σταθεροποιήσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες τόνισε, αλλά πρόσθεσε ότι είναι νωρίς να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

«Το μέγεθος της πόλης παίζει σημαντικό ρόλο στην δυναμική της επιδημίας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ταχύτητα ανταπόκρισης στα προληπτικά μέτρα είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού στον οποίο απευθύνονται». Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών η εφαρμογή των μέτρων σε ένα χωριό είναι πιο δραστική και η αποτελεσματικότητα των μέτρων είναι ταχύτερη σε σύγκριση με μια πόλη με παρόμοιο ποσοστό λοιμώξεων. « Συνεπώς όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί, όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα της επιδημίας τόσο πιο δύσκολα θα επιβραδυνθεί ακόμα και αν το ποσοστό της μόλυνσης είναι παρόμοιο ανάμεσα σε πληθυσμούς».

Στην Ελλάδα εξακολουθούμε να βλέπουμε ένα αριθμό διαγνώσεων που κινείται μεταξύ 300 και 400 κρουσμάτων τις περισσότερες μέρες, ενώ ο αριθμός των πολιτών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής παραμένει από την προηγούμενη εβδομάδα, υψηλότερος από τους 90. Ο αριθμός των ασθενών που καταλήγει σε καθημερινή βάση υπερβαίνει τους 5 σε αρκετές περιπτώσεις. Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι «είμαστε πολύ μακριά από εκθετική αύξηση».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι 3% είναι η θετικότητα όσων προσέρχονται στα Νοσοκομεία για να κάνουν το τεστ. Είπε επίσης ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που διενεργεί ο ΕΟΔΥ δεν γίνονται τυχαία, εντάσσονται σε ένα συνολικό σχεδιασμό και γίνονται στοχευόμενα ως προς την επιλογή της περιοχής με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα..

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό