Δίκη Χρυσής Αυγής: Πώς ο Λαγός «πάγωσε» τη διαδικασία πριν τις ποινές των Χρυσαυγιτών

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πώς ο Λαγός «πάγωσε» τη διαδικασία πριν τις ποινές των Χρυσαυγιτών

Το αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου από τον ευρωβουλευτή και οι αιτιάσεις Πλεύρη- Την Τρίτη αναμένονται οι ποινές

Μια...ανάσα πριν οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής ακούσουν τις ποινές που τους επιβάλει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η διαδικασία «πάγωσε». Και αυτό γιατί ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός μόλις άκουσε την απόφαση των δικαστών να μην αναγνωρίσουν κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, ως μέλος της οποίας έχει και ο ίδιος καταδικαστεί, ζήτησε την εξαίρεση του δικαστηρίου καταγγέλλοντας παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας.

«Θεωρώ ότι υπάρχουν προκαταλήψεις απέναντι μας, έχει καταπατηθεί το τεκμήριο της αθωότητας. Υπάρχει άμεση και έμμεση παρέμβαση ακόμη και του πρωθυπουργού της χώρας. Σας έχουν πιέσει. Δεν υπάρχει απλή υπόνοια υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για όσα έχω πει.» δήλωσε ο Γιάννης Λαγός απευθυνόμενος στο δικαστήριο.

Ο δικηγόρος Κώστας Πλεύρης, αρνητής του ολοκαυτώματος, τον οποίο διόρισε, ήταν εκείνος που ανέλαβε να επιχειρηματολογήσει υπέρ της εξαίρεσης των μελών του δικαστηρίου, αίτημα στο οποίο δεν συμπεριέλαβε την εισαγγελέα της έδρας.

Ήταν λίγο πριν τις 12 το πρωί όταν ξεκίνησε μια χρονοβόρα διαδικασία με τις συνθέσεις του δικαστηρίου να διαδέχονται η μια την άλλη. Τα μέλη του δικαστηρίου κατέβηκαν από την έδρα προκειμένου να κριθεί το αίτημα εξαίρεσης που υπέβαλε ο Γιάννης Λαγός. Ωστόσο, η πρόεδρος που ανέβηκε στην έδρα δήλωσε κώλυμα καθώς ως επίκουρη ανακρίτρια είχε χειριστεί στο παρελθόν σκέλος της έρευνας της υπόθεσης. «Έτσι μπράβο έναν έναν τους στέλνουμε στα σπίτια τους» ήταν η αντίδραση του Γιάννη Λαγού.

«Εγώ είμαι ακροδεξιός, είναι ποινικό αδίκημα η ιδέα μου;»

Η αίτηση αποχής έγινε δεκτή και στην έδρα ανέβηκε νέα πρόεδρος οπότε και άρχισε να συζητείται η αίτηση του ευρωβουλευτή.

Ήταν η ώρα που ο Κώστας Πλεύρης πήρε το λόγο υποστηρίζοντας ότι «υπήρξε παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας»

«Εδώ δεν έγινε δίκη προσώπων αλλά δίκη ιδεών» ανέφερε , μεταξύ άλλων , ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε

«Εδώ δεν δικάζονται φασίστες και δημοκράτες αλλά αξιόποινες πράξεις... Εγώ είμαι ακροδεξιός, είναι ποινικό αδίκημα η ιδέα μου; ».

«Εδώ δεν δικάζονται ιδέες μόνο πράξεις. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση απαγορεύει τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους κατηγορούμενους. Σήμερα τους αποκαλούσανε τέρατα. Υπήρξαν εφημερίδες που επαινούσαν την πρόεδρο του δικαστηρίου

Δεν δικάζει ο λαός έχουμε Σύνταγμα και νόμους, έχουμε παρέμβαση όλων των πολιτικών όλων  των ΜΜΕ στη δίκη...» τόνισε.

Η εισαγγελέας της έδρας με τη σειρά της ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος Λαγού «ως αόριστη και απαράδεκτη γιατί ασκείται καταχρηστικά» επισημαίνοντας ότι «Δεν προβλήθηκαν πραγματικά περιστατικά αλλά στηρίζεται σε υπόνοιες».

Μετά από διάσκεψη τριών ωρών η σύνθεση του δικαστηρίου που ορίστηκε να αποφανθεί απέρριψε το αίτημα εξαίρεσης των δικαστών.

«Δεν προέκυψαν ενέργειες ή παραλείψεις του δικαστηρίου για να δικαιολογήσουν υπόνοιες μεροληψίας» ανέφερε μεταξύ άλλων στο σκεπτικό του το δικαστήριο συμπληρώνοντας ότι οι «υπόνοιες πρέπει να στηρίζονται σε συγκεκριμένα περιστατικά και πόδι σε υποκειμενικά κατά την άποψη των αιτούντων»

Τα ελαφρυντικά και οι ποινές

Το πρωί στις 11 π.μ αναμένεται, εκτός απροόπτου, η πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών. Η εισαγγελική λειτουργός έχει ως οδηγό της την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά που αναγνώρισε σε συνολικά 14 κατηγορούμενους. Συγκεκριμένα , το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους επτά διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Μόνο τέσσερις πρώην βουλευτές «κέρδισαν» ελαφρυντικά που θα φέρουν αλλαγές στο πλαίσιο της ποινής που αντιμετωπίζουν. Πρόκειται για τους Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και ο Στάθη Μπούκουρα, οι οποίοι έλαβαν ελαφρυντικό για καλή συμπεριφορά μετά την πράξη. Ο Νίκος Μίχος έλαβε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας ενώ ο Μιχαήλ Αρβανίτης αυτό του σύννομου βίου.

Σε επιπλέον οκτώ κατηγορούμενους αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Πρόκειται για τους Αναδιώτη, Τσακανίκα, Αγριογιάννη, Ευγενικό, Χατζηδάκη, Μαρία, Χρυσαφίτη, Παπαδόπουλος. Τέλος, στους κατηγορούμενους Δήμου και Σκάλκο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Αμέσως μετά την εισαγγελική πρόταση θα τοποθετηθούν οι συνήγοροι υπεράσπισης ενώ τον τελευταίο λόγο για τις ποινές που θα επιβληθούν στους κατηγορούμενους έχει το δικαστήριο.