Κορονοϊός: Ποια μέτρα προβλέπονται σε περίπτωση που η Αττική βρεθεί στο «κόκκινο» επίπεδο

Κορονοϊός: Ποια μέτρα προβλέπονται σε περίπτωση που η Αττική βρεθεί στο «κόκκινο» επίπεδο

Από αναστολή λειτουργίας της εστίασης και γενίκευση χρήσης μάσκας μέχρι απαγόρευση συναθροίσεων

Η παρουσίαση του ψηφιακού χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κοροναϊό, το απόγευμα της Παρασκευής από τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Κυριάκο Πιερρακάκη, «έδειξε» ότι η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σήμερα στο «πορτοκαλί» επίπεδο, ένα βήμα δηλαδή πριν το «κόκκινο», κάτι που θα σημάνει και εφαρμογή νέων αυστηρότερων μέτρων.

Ο χάρτης περιλαμβάνει 4 επίπεδα συναγερμού, το πράσινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο που «μεταφράζονται» σε ετοιμότητα, επιτήρηση, αυξημένη επιτήρηση και αυξημένου κινδύνου αντίστοιχα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, σε περίπτωση που η Αττική βρεθεί στο 4ο επίπεδο συναγερμού, υπάρχει μία νέα συγκεκριμένη δέσμη μέτρων που προβλέπεται.

Τα μέτρα του κόκκινου επιπέδου 4 «Αυξημένου κινδύνου» είναι:

Όπως μπορείτε να δείτε, τα παραπάνω μέτρα είναι τα πλέον αυστηρά και αφορούν-μεταξύ άλλων- την αναστολή λειτουργίας της εστίασης, την επέκταση υποχρεωτικής μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, την αναστολή συναθροίσεων και αυστηρούς περιορισμούς στα μέσα μεταφοράς.

Ερωτηθείς για το πόσο κοντά είναι στο επίπεδο 4 η Αττική, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα βρισκόμαστε μακριά από την ένταξη της Αττικής στο επίπεδο 4, και μένει κάθε μέτρο που εφαρμόζεται να φέρνει κάποια αποτελέσματα. Για την ώρα η καμπύλη στην Αττική παραμένει επίπεδη. Υπάρχει μια πίεση στις ΜΕΘ, στους διασωληνωμένους αλλά αυτά είναι ζητήματα που είναι 17 κριτήρια που συνυπολογίζονται από διαφορετικούς φορείς ώστε να καταλήγουμε στην τελική μας απόφαση για το τι προχωρά και τι μπορεί να περιμένει. Όλη αυτή η προσέγγιση είναι προσέγγιση που βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα», ενώ προσέθεσε ότι «τα πράγματα είναι παντελώς εξορθολογισμένα. Μέχρι τώρα η ερώτηση ήταν τι μέτρα θα πάρουμε κι αν ισχύει το ένα μέτρο και αν ισχύει το άλλο μέτρο , τώρα το ερώτημα είναι σε ποιο επίπεδο θα καταταγεί η κάθε περιοχή. Η απόφαση αυτή είναι μια απόφαση που κάθε Τετάρτη συζητάμε, κάθε 14 μέρες επικαιροποιούμε, από μια ειδική επιτροπή που συμμετέχουν 6 επιδημιολογοί και άνθρωποι που ασχολούνται με το κομμάτι αυτό».

Επιπλέον ερωτηθείς αν θα διαφοροποιούνται οι δήμοι από την Περιφερειακή Ενότητα και πώς θα φαίνεται αυτό στην πλατφόρμα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «με τη διάρθρωση που έχουμε κάνει φαντάζει μακρινό να βάλουμε έναν δήμο σε μεγαλύτερο επίπεδο ή σε μικρότερο επίπεδο σε σχέση με την περιφερειακή ενότητα γιατί εκ των πραγμάτων υπάρχουν μετακινήσεις μεταξύ του γενικού πληθυσμού. Το ζήτημα είναι ότι το κρατάμε σαν εναλλακτική γιατί υπάρχουν κάποιες περιοχές που ίσως να μας δημιουργούν μια μικρή ανησυχία».

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό