Πλημμύρισε η δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Καρά Τεπέ

Πλημμύρισε η δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Καρά Τεπέ

Για αυτονόητα προβλήματα σε έναν πρόχειρο καταυλισμό έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης

Πλημμύρισε η προσωρινή δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο πρώην πεδίο βολής του Καρά Τεπέ στη Λέσβο, μετά τη χθεσινοβραδινή βροχή, με τα νερά να μπαίνουν μέσα στις σκηνές και τους αιτούντες άσυλο να βρίσκονται εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες.

Στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν αναφέρθηκε με δήλωση του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος είπε, ότι «η χθεσινή δυνατή και παρατεταμένη για πολλές ώρες βροχόπτωση αποτέλεσε την αιτία για τη συγκέντρωση λιμναζόντων υδάτων σε τρεις από τις 15 συνολικά οριοθετημένες περιοχές της δομής και την πλημμύρα σε 80 από τις 1.100 σκηνές που υπάρχουν σήμερα, εντός της δομής».

Ο κ. Μηταράκης πρόσθεσε, ότι «αυτονόητα μια προσωρινή δομή που κατασκευάστηκε σε λίγες ημέρες, θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Προβλήματα όμως, τα οποία άμεσα αντιμετωπίζονται». Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, «οι υπηρεσίες του υπουργείου που επιχειρούν στο πεδίο, σε συνεργασία με εθελοντές της Κοινωνίας των Πολιτών, έχουν ήδη προχωρήσει σε μεταφορά των διαμενόντων σε σκηνές που πλημμύρισαν, σε κοινόχρηστους χώρους, όπου και θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας.

Αποκατάσταση ή κατάργηση των 80 περίπου σκηνών που επηρεάστηκαν, καθώς ήδη έχουν αποχωρήσει 2.500 διαμένοντες από την προσωρινή δομή και θα αποχωρήσουν επιπλέον 1.300 για μετεγκατάσταση στο εξωτερικό. Διανομή αδιάβροχων καλυμμάτων προκειμένου να ενισχυθούν οι οροφές των σκηνών. Επισήμανση των σημείων, όπου θα επικεντρωθούν τα έργα αποστράγγισης.

Σημειώνουν δε, ότι τα έργα διαχείμασης βρίσκονται σε εξέλιξη από την πρώτη στιγμή. Η αποτελεσματικότητα των πρώτων έργων υποδομής και προστασίας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το συντριπτικό ποσοστό της δομής δεν επηρεάστηκε από την βροχόπτωση».